CEO SVET NA NOGAMA, OVO NIKO NIJE OČEKIVAO Izvedena prva teleportacija! (VIDEO)

Kineski naučnici uspeli su da preko optičkih vlakana teleportuju objekat sa Zemlje na više od 480 kilometara udaljen satelit "Micijus"

CERN Veliki hadronski sudarač čestica Akcelerator
Ilustracija: Profimedia

U roku od 32 dana u svemir su poslali na milione fotona i ostvarili teleportaciju u 911 slučajeva.

Kvantna teleportacija podrazumeva prenos informacija sa jedne uparene čestice na drugu, a pri tome se uvodi i treća čestica, koja se upliće s jednom od onih iz originalnog para tako da njen par preuzima stanje treće čestice.

Naučni novinar u Institutu za fiziku Slobodan Bubnjević za Sputnjik objašnjava da već nekoliko decenija fizičari kroz intrigantne eksperimente potvrđuju jednu osobinu kvantnih čestica koju popularno zovemo kvantna teleportacija.

- Reč je o tome da kvantni objekti imaju neka svojstva koja nama nisu intuitivno bliska i sasvim jasna, da je zapravo kada mi ne gledamo moguc´e preneti jedno stanje nekog sistema na neko drugo mesto trenutno, bez transfera. Ta stvar začuđuje, ali i pokrec´e i motiviše fizičare čitav vek - kaže Bubnjević.

Kvantna teleportacija zapravo podrazumeva prenos jednog sistema na drugo mesto.

Na početku su u eksperimentima prenosi vršeni na nekoliko metara, pa na nekoliko desetina metara, zatim na nekoliko kilometara, a kineski naučnici su, sa kvantnom teleportacijom u svemir, zapravo učinili da eksperiment uspe na tako velikom rastojanju.

- To je veoma značajan uspeh za eksperimentisanje u kvantnoj mehanici. S druge strane, u naučnom smislu ne donosi mnogo toga novog koliko u smislu postavljanje jednog novog rekorda - ocenjuje Bubnjević.

On napominje da je bitno istaći da kvantna teleportacija nije teleportacija koju zamišljamo po iskustvu naučno-fantastičnih filmova i romana.

- U ovom trenutku nivo znanja u fizici je takav da je nemoguće preneti materijalne objekte ovom metodom s mesta na mesto iz prostog razloga što kad imate informaciju da se nešto dešava, tada se taj fenomen ne događa. Reč je zapravo o teleportaciji svojstava objekata.

Naš sagovornik objašnjava da su objekti u kvantnom svetu izuzetno mali, mnogo manji nego oni na koje smo navikli.

- Ti objekti imaju druga svojstva, drugačije se ponašaju i opisani su naukom koja se zove kvantna mehanika. Imaju osobinu da, kada se dva takva objekta nalaze u koherenciji i u istom stanju, kada jedan objekat menjate, drugi, koliko god bio daleko, prelazi u isto to stanje u kom je njegov parnjak. Trenutno se stanje jednog objekta prenosi na stanje drugog. Ali u kvantnoj mehanici, kad uradimo eksperiment i vidimo u kakvom je stanju ovaj objekat, već smo narušili koherenciju i izgubljena je veza između ta dva objekta. Zapravo, onda kad pogledamo, to se više ne događa - kaže Bubnjević.

Prilikom kvantne teleportacije događa se trenutni prenos informacije, što u nekom smislu narušava jedan od osnovnih postulata da je brzina svetlosti najveća moguća brzina.

- Stvar je u tome da kada hoćete da znate da je došlo do promene morate da pošaljete dodatnu informaciju. Tako da, tehnički, u praksi nema trenutnog prenosa, ali taj fenomen postoji.

To je jedna neobična pojava u kvantnoj mehanici koja je nakon nekoliko decenija eksperimentisanja počela da se primenjuje i u praksi. Na osnovu tih osobina u kvantnoj kriptografiji omogućena je zaštita podataka koja je praktično neprobojna.

Imajući u vidu da je kvantna mehanika naučna disciplina koja rapidno napreduje, nije nemoguće da će u budućnosti sve krenuti u nekom smeru koji bi ličio na pravu teleportaciju iz SF filmova.

Pratite nas na InstagramuFacebook-u

PROČITAJTE VESTI KOJE SMO IZDVOJILI ZA VAS - OVDE!

Povezane vesti

 • Korisnik: ja
  02/12/2018 - 21:22
  Space, the final frontear...
 • Korisnik: Milan
  02/12/2018 - 21:15
  Ovi kinezi su fenomeni.I plus prijatelji Srbije.Ne kazem da teleportacija nije bila i pre ali kinezi jedini imaju m... i hoce da je predoce covecanstvu.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi