50 VOJNIKA ZA 72 SATA PALO NA BRANIKU OTADŽBINE Odolevali su do kraja, nisu pustili dušmane da se probiju! (VIDEO)

Sirijska vojska uspešno odoleva, ali cena je ogromna.

Sirijska vojska
Sirijska vojska, Foto: Youtube/Printscreen

Deset sirijskih vojnika je danas poginulo, dok je 15 ranjeno tokom odbijanja napada na pozicije sirijskih vladinih snaga. Ovo je novinarima rekao rukovodilac ruskog Centra za mirenje zaraćenih strana u Siriji general-major Jurij Borenkov.

- Osamnaestog januara bande od 130 militanata, uz podršku pikapova sa teškim mitraljezima iz rejona grada u jugoistočnom pravcu, napali su odbrambene pozicije sirijskih vladinih snaga, koje su uspele da odbiju ofanzivu, samo zahvaljujući intenzivnoj upotrebi artiljerije i tenkova - rekao je Borenkov, prenosi Sputnjik.

Osim toga, tri bande od po 50 i 70 militanata napali su pozicije sirijske vojske. Tom prilikom su izgubili 15 svojih boraca, dok je 25 povređeno, pa su se militanti povukli na prvobitne pozicije.

- Tokom odbijanja napada militanata poginulo je 10 sirijskih vojnika, dok je 15 ranjeno - dodao je Borenkov.

Juče je ruski Centar za mirenje zaraćenih snaga u Siriji objavio da su sirijski militanti mobilisali sve snage u Idlibu i da nastavljaju da gađaju civilne objekte, uzdajući se u pomoć Zapada, koji bi još jednom svojim mešanjem pokušao da spreči odlučnu akciju sirijskih snaga u likvidaciji terorističkih gnezda u Idlibu.

Skoro 50 sirijskih vojnika ubijeno je u poslednja 72 sata, javlja ruska vojska

Više od 50 civila i oko 50 sirijskih vojnika ubijeno je u napadima militanata od 16. januara, upozorio je šef ruskog Centra za pomirenje suprotstavljenih strana u Siriji, Jurij Borenkov.

- Od 16. januara 2020. godine čak 47 sirijskih vojnika je ubijeno, a još 77 je ranjeno u napadima koje su izveli militanti. Ukupno je ubijen 51 civil, a ranjeno je njih 166 - rekao je on.

Prema Borenkovu, militanti u Siriji koriste redovno oružje i municiju zemalja članica NATO-a.

- Dok su ranije ilegalne naoružane grupe uglavnom koristile oružje i municiju najrazličitije proizvodnje, sada koriste u širokoj upotrebi redovnu municiju i oružje zemalja NATO-a - rekao je.

Takođe je rekao da su od 16. januara sirijske vladine trupe 16 puta bile pod napadima militanata u zoni deeskalacije Idliba.

- Tokom ovog perioda, terorističke grupe su izvele čak 253 napada granatiranja na naseljena mesta. Ovo je najozbiljniji rasplet tenzija nakon maja 2019. godine - naglasio je.

Četiri zone deeskalacije uspostavljene su u Siriji prema sporazumu koji su u maju 2017. postigle tri zemlje garanti sporazuma - Rusija, Iran i Turska.

Tri od četiri sada kontroliše Damask, dok je četvrta koja se nalazi u Idlibu, a delimično u susednim provincijama Latakija, Hama i Alepo, još uvek pod kontrolom terorista, a veći deo je pod kontrolom militanata Hajat Tahrir al Šama, poznatijeg kao Al Nusra front, Džabhat al Nusra ili jednostavno Al Kaida.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi