"MISLIM DA JE TO TO" Oglasili se najviši zvaničnici EU, evo šta je krenulo naopako!

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk kaže su i Severna Makedonija i Albanija spremne da otvore pristupne pregovore sa EU, ali da za to nisu spremne neke od zemalja članica Unije.

Donald Tusk, Brisel
Donald Tusk, Brisel, Foto: Tanjug/AP

"Obe zemlje su spremne i imaju pravo da počnu pristupne pregovore već danas. Nažalost, nisu spremne neke zemlje članice. Zato nismo došli do dogovora. Mislim da je to greška", ocenio je Tusk.

Na kraju dvodnevnog samita u Briselu i maratonskih razgovora o politici proširenja, EU lideri su uspeli da se usaglase samo oko jedne rečenice, a to je da će se na to pitanje "vratiti pred samit EU - Zapadni Balkan", koji je planiran za maj 2020. godine.

Donald Tusk, Brisel
Donald Tusk, Brisel, Foto: Tanjug/AP

Predsednik Evropskog saveta, vidno razočaran neuspehom postisanja jedinstvenog dogovora poručio je "albanskim i makedonskim prijateljima da ne odustaju".

On je ocenio da je EU kompleksan politički entitet kome je nekada potrebno mnogo vremena da donese odluku.

Pre dva dana telefonom me pozvao Lavrov - Zlatno doba je prošlo!

Zlatno doba za Prištinu je prošlo, kaže ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, a na opasku kandidata za kosovskog premijera Aljbina Kurtija da je Zajednica srpskih opština "mrtvo slovo na papiru" odgovara da je "takozvana nezavisnost Kosova mrtvo slovo na papiru".

"Vi ste uradili svoj deo posla, mi svoj nismo. Verujem, bez svake sumnje, da ćete jednog dana postati punupravne članice EU", zaključio je Tusk.

BONUS VIDEO:

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi