DA LI ČITATE ZNAKOVE (GRAFITE) PORED PUTA Svakog dana prolazimo pored njega, a da mnogi ne znaju njegovo pravo značenje. Evo o čemu se radi

Već neko vreme krasi jednu zgradu u centru Beograda.

Rožava
Rožava, Foto: Alo.rs

 

* U Beogradu je osvanuo grafit "Živela revolucija u Rožavi"

Pročitajte još

* Potpisana je slovom "A" što ukazuje na anarhiste

* Rožava je sinonim za Zapadni Kurdistan ili Sirijski Kurdistan 

Već neko vreme na jednoj zgradi u centru Beograda, tačnije na uglu Resavske ulice i Bulevara Kralja Aleksandra stoji neobičan grafit jasne političke poruke. Naši sugrađani redovno prolaze pored njega, a da verovatno većina njih i ne zna kakvu poruku nosi.

MUDRO I NA VREME Premijer Libana šokirao naciju odlukom koju je doneo! (VIDEO)

Na zgradi je neko napisao: "Živela revolucija u Rožavi", a potom odmah pored dopisao slovo "A" uokvireno kružnicom, što ukazuje na to da su grafit verovatno napisali anarhisti. Svi znamo da je revolucija termin blizak anarho-sindikalnim, komunističkim i socijalističkim idejama, ali šta žnači "Rožava", to već retko ko zna. 

Kurdi
Kurdi, Foto: Printscreen/Youtube

KRVOPROLIĆE NA PROSLAVI NOĆI VEŠTICA Ima mrtvih i ranjenih! Policija zatekla scenu na travnjaku kao iz horor filma! (VIDEO)

Rožava je tzv. Zapadni Kurdistan ili Sirijski Kurdistan, de facto predstavlja autonomno područje pod kontrolom sirijskih Kurda. Kurdske snage prethodno podržane od strane SAD, Francuske i Velike Britanije, uspostavile su autonomiju 17. marta 2016. godine.

Kurdi su tokom sirijskog rata držali svoju stranu, stradali su u velikom broju od strane militanata Islamske države, ali im je u poslednji čas stigla pomoć Amerikanaca i od tada kreće ofanziva kurdskih združenih snaga istočno i severno od Eufrata s ciljem čišćenja džihadista ISIS-a, ali i zaposedanja što većih oblasti od kojih bi kasnije možda stvorili nezavisnu državu bogatu naftom.

METEOROLOZI UPRAVO OBJAVILI DUGOROČNU PROGNOZU Čeka nas nikad čudnija zima! U januaru najgore, divljaće oluje, a poplave će napraviti haos!

Kurdi
Kurdi, Foto: Printscreen/Youtube

Tokom operacija imali su snažnu potporu SAD i zapadnih sila, dok su Damask podržali Rusija, Iran i Kina.

Najveću opasnost po autonomiju Rožave i njen opstanak predstavlja, ne Damask, već Ankara, jer je turski predsednik pokrenuo niz vojnih operacija radi eliminacije kurdskog stanovništva i "terorista" SDF i YPG-a iz severnih delova Sirije, dok je Damask spreman da napravi kompromis sa Kurdima, ali im nipošto neće dati preterano veliku autonomiju, a posebno ne nezavisnost.

DEVOJČICA (13) TRUDNOJ SESTRI IZVADILA BEBU IZ STOMAKA Sin krenuo da je brani, pa ih ubila oboje! Iza svega se krije nikad strašniji razlog! (FOTO)

Erdogan
Erdogan, Foto: AP Photo/Burhan Ozbilici

Turska je vodila ukupno tri zvanične vojne ofanzive na severu Sirije pod pomalo ironičnim nazivima: "Štit Eufrata", "Maslinova grančica" i najsvežiju ofanzivu "Izvor mira".

Tokom svih operacija počinjeni su stravični zločini nad kurdskim stanovništvom i borcima kurdskih frakcija (koje Ankara dovodi u vezu sa zabranjenom Radničkom partijom Kurdistana- PKK).

POLICIJA ODLUČILA DA NAUČI PAMETI PIJANE VOZAČE Mrtvačnica ili bolnica na tri meseca? Izbor je vaš ako vas uhvatimo!

Turska vojska
Turska vojska, Foto: Twitter/Printscreen

Trenutno se obavlja povlačenje kurdskih snaga Rožave (SDF, YPG, Asajš milicije; YPJ) iz tzv. bezbedne zone od 30 kilometara od sirijsko-turske granice prema jugu. Turska vojska i militanti su osvojili pogranična mesta i gradove, ali su sirijska vojska i ruska vojna policija uz dopuštanje Kurda zauzeli Kobane i još neke gradove na granici i tako sprečili pravu katastrofu i dublji prodor tuskih snaga i militanata.

Rožava je ostala uskraćena podrške SAD i zapadnih saveznika, pa su predstavnici Kurda morali da pristanu na kompromis sa Damaskom i Moskvom i odreknu se dela svoje prethodno samoproklamovane autonomije.

Kurdi
Kurdi, Foto: Youtube/Printscreen

TURCI BESNI, ERDOGANU SEVAJU MUNJE IZ OČIJU Američki Kongres odlučio - zločin nad Jermenima je genocid! (VIDEO)

Pošto su kod kurdskih boraca Rožave socijalističke ideje i ideje anarhizma i borbe protiv državne represije u velikoj meri izražene već decenijama, otuda ne treba da čudi što su naišli na simpatije anarhističkih grupa u Srbiji, ali i širom sveta. 

Ne zaboravimo marševe podrške sirijskim Kurdima u Parizu, Berlinu, Londonu i američkim gradovima.

BONUS VIDEO: Oteta maloletna deca Slavice Burmazović vratila su se u Srbiju!

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi