AMERI ŠALJU TEŠKO NAORUŽANJE LAŽNOJ DRŽAVI Tramp više ne krije na čijoj je strani: Stiže 108 TENKOVA, raketni bacači i sofisticirano oružje! Vojna ravnoteža u regionu više NE POSTOJI!

Američki Stejt department odobrio je prodaju oružja Tajvanu u vrednosti od 2,2 milijarde dolara, saopštilo je ministarstvo odbrane SAD.

Donald Tramp tenkovi
Donald Tramp tenkovi, Foto: Profimedia

 

* Tajvan je ostrvo u istočnoj Aziji. Zajedno sa susednim manjim ostrvima od 1949. funkcioniše kao de facto nezavisna država koja sebe naziva Republika Kina 

 * Vlasti Narodne Republike Kine kao i većina država sveta, uključujući i Srbiju, ne priznaju vladu Republike Tajvana i smatraju Tajvan delom Narodne Republike.

 * Vašington je 1979. prekinuo diplomatske odnose s Tajvanom da bi priznao vlasti u Pekingu kao jedine predstavnike Kine ali je i dalje najmoćniji saveznik i glavni snabdevač oružjem odmetnutog ostrva

 

Obaveštenje o prodaji, koja uključuje 108 tenkova M1A2 "Abrams" i 250 ručnih raketnih bacača "stinger", prosleđeno je i Kongresu. Kongres ima 30 dana za ulaganje žalbe, što se izvesno neće desiti.

Saopštenje će gotovo sigurno razljutiti Kinu, koja Tajvan smatra delom svoje teritorije. Peking i Vašington su već mesecima u trgovinskom ratu.

TRAMP DAO NAREDBU! U Americi proglašeno VANREDNO STANJE!

Tajvan je početkom juna potvrdio nameru da Vašingtonu prosledi narudžbinu, a Kina je zatim izrazila "ozbiljnu zabrinutost" tim povodom.

Novo oružje će "modernizovati" opremu tajvanske vojske i "neće uticati na ravnotežu snaga u regionu", navedeno je u američkom saopštenju.

HAOS NA ULICAMA! Demonstracije se otele kontroli, izbili opšti neredi! (VIDEO)

Kina je oštro protestovala zbog ovog naoružavanja, koje narušava princip jedne Kine i teritorijalni suverenitet te zemlje jer je Tajvan deo njene teritorije. Tim ostrvom vlada rivalski režim čiji pripadnici su tu našli utočište 1949, posle poraza od komunista u građanskom ratu.

S druge strane, Vašington je 1979. prekinuo diplomatske odnose s Tajvanom da bi priznao vlasti u Pekingu kao jedine predstavnike Kine ali je i dalje najmoćniji saveznik i glavni snabdevač oružjem odmetnutog ostrva.

Predsednik SAD Donald Tramp ne krije nameru da pojača veze s Tajvanom, pre svega putem prodaje sofisticiranog oružja.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi