UMRO ČUVENI OSKAROVAC: Nikada nije voleo Holivud, a njegova dela su ušla u istoriju! (FOTO)

Vilijam Goldman umro je u petak u Njujorku u 88. godini

Vilijam Goldman
Vilijam Goldman, Foto: Screenshoot Youtube

Poznati američki scenarista, dobitnik dva Oskara, Vilijam Goldman preminuo je u 88. godini, saopštila je njegova porodica, prenosi "Independent.co.uk".

Vilijam Goldman je dobitnik Oskara za originalni scenario za film "Buč Kasidi i Sandens Kid" i za adaptirani scenario za "Sve predsednikove ljude".  U scenarije za film pretočio je i svoje romane "Maratonac", "Magic" i "The Princeš Bride", a poznat je i po tome što su replike iz filmova koje je on smislio ušle u svakodnevni govor.

Vilijam je bio poznat po tome što nije želeo da radi u Holivudu i tamo je odlazio samo na kratke razgovore s rediteljima i producentima. On je kritikova loš status scenarista u Holivudu. 

"Što se tiče autoriteta, scenaristi su negde između čoveka koji čuva vrata studija i čoveka koji upravlja studiom", pisao je Goldman. Među njegovim poznatijim filmovima su i "Harper", "Veliki Valdo Peper", "Žene iz Stepforda", "Mizeri", "Nepristojna ponuda" i mnogi durgi... Sebe je smatrao romanopiscem, a scenarija nije smatrao velikim umetničkim dostignućima.

"Scenario je komad drvenarije. Osim u slučaju Ingmara Bergmana, to nije umetnost, to je zanat", rekao je jednom prilikom.

Vilijam Goldman
Vilijam Goldman, Foto: Screenshoot Youtube

 

PROČITAJTE VESTI KOJE SMO IZDVOJILI ZA VAS - OVDE!

Pratite nas na InstagramuFacebook-u

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi