RODITELJI, OVO JE VAŽNO PRAVILO O VASPITANJU Deca su sve više okrenuti Internetu: Nema računara pre treće godine, ograničenja su jasna!

Vremena se menjaju...

Hrana, deca, pod
 Foto: Shutterstock

Mobilni telefoni danas su neizostavni deo naših života, ali i naše dece - sve više vremena provode sa svojim smartfonovima u rukama, zabavljajući se na Jutjubu, društvenim mrežama ili gledajući crtane filmove i serije.

 

Pročitajte još

Ovakvo ponašanje nikoga ne raduje - ni roditelje, ni lekare, ni psihologe, a posledice su brojne - preterana upotreba pametnog telefona može da prouzrokuje probleme s vidom, poremećaj sna, nedostatak koncentracije, teži razvoj govora.

Roditeljima je najveći problem da usklade očekivanje i želje deteta, te trendove u društvu sa onim što je korisno i zdravo, a suočavaju se sa nedoumicama poput onih kada dozvoliti detetu pristup Internetu, te koliko vremena treba uopšte da provede na telefonu.

Psiholog Serž Tiseron osmislio je pravilo "3-6-9-12" za koju tvrdi da sasvim sigurno daje rezultate, a evo o čemu je tačno reč.

GREŠKE KOJE MORATE IZBEGAVATI Bojenje kose kod kuće može postati lako uz samo par saveta stručnjaka!

Škola, đaci, deca
Foto: Shutterstock

Nema računara ni pametnih telefona pre treće godine života

Ovo je osnovno pravilo sa kojim se slaže većina pedijatara, iako smo u praksi svedoci drugačije situacije. Tiseron ističe da je najbolji način za podsticanje dečjeg razvoja taj da se roditelji igraju s njima, a ne da gledaju sadržaj na malim ekranima.

Zabranjeno korišćenje konzola do šeste godine

U proseku deca, a posebno dečaci provedu najmanje pola sata dnevno igrajući igrice na konzolama, a time zapostavljaju razvoj vlastite senzorike.

KUVANO JELO ZA CELU PORODICU Knedle za pileću supu, mekane kao duša, po najboljem receptu naših mama!

Pre devete godina detetu Internet nije potreban

Imajte na umu da se čak i tada savetuje da deca sve do srednje škole pristup Internetu imaju samo uz nadzor odrasle osobe. Internet sa sobom nosi priliku za učenje, ali i opasnost od pornografije, sajber nasilja, usvajanja pogrešnih stavova ili priklanjanja određenim grupama. Decu je neophodno naučiti tri stvari: sve što stavimo na Internet može završiti u javnosti, sve što stavimo na Internet ostaće tamo zauvek, a sve što pronađemo tamo je upitno jer ne možemo da znamo je li to istina ili laž.

Zabranjeno korišćenje društvenih mreža pre 12. godine

Kao i u prethodnom pravilu - čak i nakon 12. godine preporuka je da se društvene mreže koriste isključivo uz nadzor i konsultaciju sa roditeljima.

Bore otkrivaju mentalno stanje i bolesti koje vam prete!

AUTOR: Stil/M.M. DATUM I VREME: 14.11.2019. 14:18 - 14.11.2019. 14:30 Obratite pažnju, ne zanemarijte ove znakove. Foto: Shutterstock Bore na licu ne pojavljuju se samo kao znakovi starenja. One zapravo prenose na lice stanje unutrašnjih organa, ali i psihičkog stanja. Saznajte šta bire na različitim delovima lica zapravo znače!

 

BONUS VIDEO:

Iscrtajte pravilno obrve i usne

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi