DAJTE JELU SASVIM NOVU NOTU 7 sjajnih recepata za sosove bez kečapa i majoneza!

Sosovi poboljšavaju ukus jela i daju mu sasvim novu notu. Među najpopularnijima su kečap i majonez, ali oni su odavno već dosadili, a pride se u njihovom sastavu može naći i pola Mendeljejevljevog sistema elemenata.

Hrana, salata, ručak, obrok, jelo
Foto: Shutterstock, ilustracija

Kečap se odavno već našao na spisku štetnih proizvoda, a majonez je loš za liniju, i pride se brzo kvari.

 

Zato smo za vas pripremili 7 sjajnih recepata za sosove bez kečapa i majoneza, a najvažnije je da svi sardže prirodne sastojke! Ovi sosovi će dodati savršeno nov ukus u paletu vašeg čula ukusa!

7 sosova boljih od majoneza i kečapa:

PRELIVI ZA SALATE, SALATE
Foto: Shutterstock, ilustracija

Španski salsa sos

SASTOJCI

- 15 čeri paradajza

- 1 čen belog luka

- 20 g mladog luka

- 20 g mirođije

- 1 kašičica balzamika

- 1 kašika paradajz paste

- 1 kašika maslinovog ulja

- so i biber po ukusu

PRIPREMA

Oprati paradajz, mladi luk i mirođiju.U blender ubaciti paradajz, beli luk, mladi luk, mirođiju i usitniti sve sastojke da se dobije pasta.U tu smesu dodati balzamiko, paradajz pastu i maslinovo ulje. Posoliti i pobiberiti sos i presuti ga u posudu za sos.
Salsa je tradicionalni sos španske kuhinje. Liči na špansku čorbu, gaspaćo, u koju se još dodaju voda i krastavci.

ZA SAVRŠENU SLAVSKU TRPEZU Najlepše posne salate za svačiji ukus! Bilo kao prilog ili glavno jelo uz njih se uživa!

Salata, kuvana jaja
Foto: Shutterstock

Preliv za salatu

SASTOJCI

- 3 kašike maslinovog ulja

- 2 kašike balzamika

- 1 čen belog luka

- so i biber po ukusu

PRIPREMA

Usitniti čen belog luka. U malu činiju nasuti maslinovo ulje i balzamiko, pa dodati beli luk. Sve promešati. Dodati u sos soli i bibera po ukusu. Zatvoriti sos poklopcem i dobro promućkati.
Ovaj sos će biti divan dodatak za vašu omiljenu salatu.

SLATKIŠ IDEALAN ZA SVA SLAVLJA Žerbo torta, originalni recept iz Budimpešte! Čokoladna fantazija koja se pamti!

Sos od mirođije

SASTOJCI

- 20 g mirođije

- 6 čenova belog luka

- 1 limun

- ½ kašičice limunove kore

- 100 ml maslinovog ulja

- soli po ukusu

PRIPREMA

Sitno naseckati mirođiju. Narendati koru limuna i iscediti sok iz limuna. Sve sastojke staviti u blender i blendirati dok se ne dobije žitka masa. Gotov sos presuti u teglu.
Može se dobiti prijatan ukus ako se sos doda na meso, ribu ili salatu sa svežim krastavcem.

 

Tzatziki sos

SASTOJCI

- 2 čena belog luka

- 1 krastavac

- 125 ml gustog jogurta

- 1 kašika maslinovog ulja

- 1 kašika limunovog soka

- 20 g peršuna

PRIPREMA

Usitniti beli luk. Krastavac oljuštiti i izrendati, a potom ocediti. Sitno naseckati zelen. Pažljivo izmešati sve sastojke u maloj činiji.
U Grčkoj nijedna trpeza ne prolazi bez tzatziki sosa. Kada probate ovaj sos, zasigurno ćete se zaljubiti u njega! 

ČAROBNA POSLASTICA ZA SVE GENERACIJE Domaće bajadere gotove za samo 20 minuta! Magija ukusa koja se pamti!

PRELIVI ZA SALATE, SALATE
Foto: Shutterstock, ilustracija

Kiselo-slatki sos

SASTOJCI

- 4 kašike vode

- 1 kašičica kukuruznog brašna

- 2 kašike šećera

- 2 kašike sirćeta

- 1 kašika paradajz paste

- 1 kašika soja sosa

- 3 kašike soka od pomorandže

PRIPREMA

U maloj posudi ratvoriti kukuruzno brašno u ključaloj vodi. U šerpi pomešati šećer, sirće, paradajz pastu, soja sos i sok od pomorandže. Dodati u šerpu smesu od kukuruznog brašna i staviti na šporet. Kada proključa, skinuti sos sa šporeta. Sos se služi vruć.
Ovaj sos će da oživi slab ukus kuvanog mesa, a može da bude i odličan dodatak pečenom mesu.

KOLAČ KOJI JE ODUŠEVIO INTERNET Recept za ukrašavanje i najlepšu slavsku pogaču od masnog testa!

Pesto sos

SASTOJCI

- 60 g bosiljka

- 2 čena belog luka

- 50 g parmezana

- 3 kašike pinjola

- 100 ml maslinovog ulja

- Soli po ukusu

PRIPREMA

Oprati i prosušiti bosiljak. Krupno narezati očišćen beli luk. Na mali tanjir narendati parmezan. U blender staviti sve sastojke: beli luk, bosiljak (cele stabljike), parmezan, pinjole, trećinu maslinovog ulja i prstohvat soli.

Umutiti pesto, postepeno dodavajući ostatak maslinovog ulja da bi se dobila potrebna konzistencija. Obratiti pažnju: gotov pesto mora da bude homogen.

U Italiji se pesto sos jede sa špagetama, punjenim knedlama, uz fetučini. Često se stavlja na svinjske šnicle, piletinu ili na ribu pre pečenja, a dodaje se i u razne salate sa morskim plodovima.

UBEDLJIVO NAJBOLJA ZIMNICA Šarena salata sadrži svega kao u turšiji, a spoj namirnica čini ukus koji se prepričava! (RECEPT)

PRELIVI ZA SALATE, SALATE
 Foto: Shutterstock, ilustracija

 

Sos od sira

SASTOJCI

- 200 g topljenog sira

- 10 ml zejtina

- 200 ml neutralne pavlake

- 3 kašike pinjola

- 50 g tvrdog sira

- začini po želji

PRIPREMA

Izrendati tvrdi sir. U maloj šerpi izmešati topljeni sir, zejtin i neutralnu pavlaku. Prokuvati ovu smesu na blagoj vatri do ključanja. Smanjiti vatru i dodati u sos tvrdi sir i začine po želji. Prokuvati još tri minuta i isključiti.
Nežni preliv sa sirom je jedan od omiljenih dodataka raznim jelima. On obogaćuje jelo novim, pikantnim notama.

SAVET

Izaberite sos u zavisnosti od toga šta ćete jesti. Na primer, uz jela slabog ukusa odlično ide sos intenzivnog ukusa, za kuvano meso najbolje je opredeliti se za kiselo-slatki, a za jela sa nežnim, nemasnim mesom pripremite bogat sos sa jakom aromom. 

Sočna piletina sa šampinjonima, okupiće vaše najmilije na subotnji ručak!

AUTOR: Stvarukusa/M.M. DATUM I VREME: 26.10.2019. 08:00 Lagani ručak koji se brzo sprema. Foto: Shutterstock, ilustracija Sastojci: 450 g šampinjona 1 glavica ljubičastog luka 500 g piletine 4-5 kašika ulja 1 kašika suvog začina 1/2 kašičice bibera 1/2 kašičice soli 1/2 kašičice peršuna 2 šolje vode 1 kašika brašna 100 ml neutralne pavlake 2 kašike kisele pavlake SUPA KOJA SE SLUŽI VEKOVIMA Tradicionalna čorba po receptu monaha sa Hilandara!

 

BONUS VIDEO:

Modni saveti Suzane Perić

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi