NALAZI SE NA LISTI OD 10 NAJBOLJIH KUVARA U AMERICI! Miroslav Uskoković otkriva tajne recepte za bogat, brz i kvalitetan doručak! Ovako nikada niste iskoristili stari hleb!

Doručak važi za najbitniji obrok u toku dana, a jednostavnih ideja za njega nikad dosta.

Miroslav Uskoković
Miroslav Uskoković, Foto: Screenshot Youtube/IPIC

Uvek tražimo nešto lako, brzo i ukusno, a upravo takav doručak priprema i Miroslav Uskoković, jedan od trenutno deset najboljih kulinarskih šefova u Americi.

 

Kroz intervju s Miroslavom, prenosimo vam nekoliko dragocenih saveta uz pomoć kojih ćete moći da pripremite brzi ukusan doručak i obezbedite sebi energiju za ceo dan.

SARAJEVSKI ZVRK, KAO IZ PEKARE Mini burek sa sirom po starom bosanskom receptu! Ne postoji ništa bolje, ovo je nešto najukusnije!

Kako izgleda doručak u Njujorku?

- Američki doručak je raznovrstan, ali je uglavnom baziran na masnoj i slatkoj strani. Amerikanci vole krofne, palačinke i razne slatke hlebove za doručak. U Njujorku ima dosta Jevreja koji su sa sobom doneli raznorazne specijalitete kao što je latkes (prženice od krompira), bapka (slatki hleb) i bejgl (slično đeverku) i to se jede sa dimljenim lososom i krem-sirom. Iako je srpski doručak takođe mastan i jak, on nije sladak, tako da je meni američki doručak u početku bio čudan. Od naše hrane ovde mi definitivno najviše nedostaje kajmak.

CEO SVET ZAPOČINJE DAN SA NJOM Danas je Internacionalni dan kafe, koja je odmah posle vode na listi omiljenih napitaka! (RECEPT)

Krofne, krofna, desert, slatko
Foto: Shutterstock, ilustracija

 

S obzirom na to da najčešće za doručak jedemo jaja, kažite nam s čime ih još možemo oplemeniti?

- Šakšuka - poširana jaja u sosu od paradajza moje je omiljeno jelo za doručak uz lepinju i neku salatu. U sos se može dodavati razno povrće. Nedavno sam za specijalni branč u Bruklinu pravio ovo jelo i u sos dodao kimči (fermentisan ljuti kineski kupus na korejski način). Dodao sam još i komadiće čedar sira i kozice, pa servirao uz lepinje od heljde. Dosta inspiracija za jaja nalazim i u indijskoj kuhinji. Na primer, jaja u kari sosu - skuvana jaja, iseckana na četvrtine i dodata u aromatični sos napravljen od luka, đumbira, začina i paradajza. Italijani takođe pripremaju jaja na vrlo interesantan način, a ja sam veliki ljubitelj fritate, debelog zapečenog omleta s raznoraznim dodacima. Fritatu možete spremiti sa svim ostacima koje imate u frižideru - od povrća do suhomesnatih proizvoda…

NE POSTOJI BOLJE JELO NA KAŠIKU Domaća teleća čorbica, preukusna i kremasta, bilo za goste ili nedeljni ručak ona je za baš sve prilike!

Doručak, jaje, omlet, hrana
Foto: Shutterstock, ilustracija

 

U nedostatku vremena, uglavnom se odlučujemo i za sendvič... Osim standardnih namirnica, sa čime ga još možemo pripremati?

- Danas su šefovi vrlo kreativni kada jr o sendvičima reč. Tofu sir je za to odličan i ako ga dobro začinite i pohujete kao šnicle, dobar je kao zamena za pileću šniclu. Karfiol je takođe odličan kao predlog za punjenje sendviča, isto kao i avokado, patlidžan i pečurke.

HLEB KOJI SE ŠALJE POŠTOM ŠIROM SVETA Testo napravljeno po receptu njenog dede želi čitava planeta, a caka leži u jednoj sasvim neobičnoj stvari!

Od čega najčešće pravite paštetu?

- Najčešće pravim od pileće ili pačje džigerice, a vegetarijansku od sočiva, pasulja ili cvekle. Pašteta se može praviti od bilo kojeg mesa, mada ja preferiram od džigerice zbog karakterističnog ukusa i jer su masnije i kremastije. Za još bolji ukus i kremastu teksturu koristite puter, i to pozamašnu količinu. Za adekvatno sjedinjavanje masnoće, savetujem vam da dodate hladan puter u vruću džigericu. Takođe, bitno je da dobro začinite paštetu s nekim alkoholom kao što je vino ili konjak, sa solju i biberom, ali i biljnim začinima po ukusu. Lično, volim da dodam origano i koricu od pomorandže, te da serviram s toplim hlebom i slatkim džemom.

SAVRŠEN NEDELJNI RUČAK ZA PORODICU Slasni svinjski vrat sa krompirom iz rerne, recept za velike ljubitelje dobre hrane!

 

Pašteta
Pašteta, Foto: Shutterstock

Na koji još način možemo iskoristiti stari hleb, osim za neodoljive prženice?

- Kod mene u kuhinji ništa se ne baca! Mi hleb isečemo i čuvamo u frižideru nekoliko dana. Kada hoćemo da ga jedemo, mi premažemo sa malo putera i zapečemo u rerni ili tosteru. Bude ko svež - hrskav spolja, mekan iznutra. Mada, iskoristimo stari hleb i za domaće prezle, kao i odličan američki desert - hlebni puding, u kojem se krema od jaja, šećera, pavlake i vanile pomeša s iseckanim hlebom i zapeče.

KLINCI IH OBOŽAVAJU Plazma padobranci sa dodatkom kokosa, kolačići za vaše najmlađe koji vraćaju osmeh na prvi zalogaj!

Kako se priprema „corn dog“, iliti viršle u kukuruznom testu?

- Retko ko to pravi kod kuće, al’ je vrlo jednostavno. Nabodite viršlu na štapić, pa napravite kukuruzno testo slično proji, ali sa malo sode i jogurta. Umočite viršle u testo i pravac vrelo ulje. Poslužite s kečapom i senfom.

Fritata
Foto: Shutterstock

Fritata

Sastojci:

3 jajeta
5 belanaca
280 g svežeg spanaća
200 g paradajza
4 kriške sira
1 crni luk
2 kašike maslinovog ulja

Priprema:

Zagrejte maslinovo ulje u tiganju, pa na njemu propržite luk isečen na sitne komade dok ne omekša. Prebacite luk u posebnu posudu, u kojoj ste izmešali jaja i belanca, pa dodali iseckani spanać. Vratite u tiganj celu smesu, a po vrhu rasporedite paradajz isečen na polovine. Poklopite tiganj i pustite da se tako peče oko četiri minuta dok smesa od jaja ne počne da se stvrdnjava po rubovima. U prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni stavite fritatu na oko četiri minuta dok se termički ne obradi i vrh jela. Prekrijte površinu fritate sirom i pustite da se peče još minut dok se sir ne rastopi. Prerežite na četiri dela i poslužite sa kriškom tosta.

Pogledajte BONUS video:

Recept za američku pitu s višnjama

 

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi