ZAHLAĐENJE NAM STIŽE Lekari upozoravaju na opasnosti zbog velike promene vremena, a evo i zašto nas bole zglobovi i ožiljci!

Prema najavama meteorologa, od utorka nas očekuje pad temperature. Kako kažu u utorak ćemo imati predviđenih 31, a već u sredu najviša dnevna temperatura biće 21 stepen.

Infarkt, srčani udar, srce,
Foto: Shutterstock, ilustracija

Od svih parametara, temperatura najviše utiče na ljudski organizam. Hladno vreme pogoršava bolest disajnih puteva, a naročito negativno utiče na kardiovaskularne pacijente.

 

- Svaki pad temperature negativno utiče na srčane bolesnike, jer se na hladnoći periferni krvni sudovi skupljaju i smanjuje se njihov obim. Da bi napumpalo dovoljno krvi za potrebe organizma, srce ubrzava rad. Na taj način se ono dodatno opterećuje. Tada ga je potrebno rasteretiti sa propisanom terapijom. Obavezno je zato ovih dana kontrolisati hipertenziju, pa ako ona bude povećana, verovatno će biti neophodno povećati terapiju i ubaciti dijuretik. Zapravo, za vreme toplih dana terapija je obolelima od hipertenzije bila prepolovljena i sada se ona vraća na punu dozu. Srčanim bolesnicima ovih dana naročito smetaju temperaturne razlike između prostorija, kao i razlike u temperaturama između noći i dana – objašnjava dr Stanimir Elez, kardiolog iz DZ "Novi Beograd".

DA OVE SEZONE "PUCATE" OD ZDRAVLJA Jedna od njih štiti od raka, a lekari preporučuju ovih 12 namirnica kao obavezan deo ishrane tokom jeseni!

Povreda noge Slomljena noga Gips
Foto: Shutterstock

Zahlađenje ne samo da nepovoljno utiče na hronične bolesnike sa disajnim problemima i bolestima srca, već reumatičarima donosi i bolove u zglobovima.

 

Naime, sa zahlađenjem, atmosferski pritisak pada što stvara pritisak na tečnost odgovornu za podmazivanje i normalno funkcionisanje zglobova. Pritisak unutar zglobova raste i to uzrokuje bolove.

OPASNA BOLEST KOJU IZAZIVAJU BAKTERIJE Naizgled bezazlena infekcija može vas koštati života, a evo i koji su prvi simptomi!

Par, raskid, tuga, depresija, svađa
Foto: Shutterstock, ilustracija

Oblačno vreme koje prethodi oluji i kiši negativno utiče na raspoloženje, ali i na ožiljke. Nagli pad pritiska izaziva stezanje i opuštanje oštećenog tkiva, a kako ono nije elastično, ne prilagođava se promeni pritiska, što izaziva zatezanje kože i svrab.

Kiša
Foto: Alo!/ Rajko Ristić

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi