NAUČNO DOKAZANO Ovo je NAJMOĆNIJA voćka, sprečava pojavu RAKA! Evo kako treba da je konzumirate (FOTO)

Rezultati istraživanja

Tumor, rak, kancer, bolest
TFoto: Shutterstock, ilustracija

Orasi su voće koje je bogato omega 3 masnim kiselinama i sadrži visok nivo antioksidanata, što ga čini vodećom namirnicom u svetu zdrave hrane, piše Lovesensa.

Bogati su zdravim mastima, odnosno zdravim kalorijama, pa se naročito preporučuju kao hranljiva grickalica tokom dijete.

 

Orasi sadrže minerale poput bakra, folnu kiselinu, fosfor, mangan, kao i vitamine B6 i vitamin E.

Stručnjaci ističu da orasi u svom sastavu imaju odeđene materije koje se pokazuju kao uspešne u prevenciji karcinoma, razvoja tumora i pojavi malignih ćelija.

Orasi sadrže nekoliko biokativnih komponenti koje imaju antikancerogeno dejstvo: fitosteroli, gama - Tokoferol, omega 3 masne kiseline, elaginska kiselina, moćne antioksidante polifenole.

Istraživanja su pokazala da konzumiranje oraha smanjuje rizik od raka prostate i creva. Međutim, ove studije su vršene na životinjama i dokazano je da u njihovom organizmu konzumiranje oraha sprečava nastanak i razvoj tumora na dojci, prostati, crevima i bubrezima.

Orah
Orah, Foto: Profimedia.rs

Naučnici još uvek nisu ispitali da li orasi imaju ovakav uticaj na ljudsko telo, ali pojedini dokazi pokazuju da je sastav oraha dobra kombinacija komponenti za sprečavanje malignih oboljenja.

Nauka je dokazala da su orasi dobri i za zdravlje srca, krvnih sudova i zdravlje mozga, odnosno smanjuje rizik od Alchajmerove bolesti.

Preporučuje se da svakog dana umesto nezdravih grickalica pojedete 7 oraha za dugovečan i zdrav život.

Orah, orasi
Foto: Shutterstock, ilustracija

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi