KOMBUHA JE GLJIVA DUGOVEČNOSTI Vaš organizam će je obožavati, ali ako se ovo desi, može opasno da vam ugrozi zdravlje!

Narodni lek proverenih rezultata

GLJIVA, KOMBUHA
Foto: Shutterstock, ilustracija

Japanska gljiva kombuha i napitak od nje se sve više koristi i kod nas. Važi za gljivu dugovečnosti, ali važno je da znate i kako se priprema jer ona može da bude vrlo opasna.

 

Pročitajte još

Gljiva je slična kefiru, ali se ne pravi u mleku nego u čaju, u koji je bitno dodati i šećer jer se ona njime hrani. Od nje i čaja pravi se i čuveni napitak koji je odličan za zdravlje.

Ako pijemo ovaj napitak redovno, možemo sprečiti bolest arterija, pomoći u biosintezi kolagena, proteina koji čini strukturu kostiju, kože, krvnih sudova. Dobro je i za kožna oboljenja ali i rast kose. Pomoći će vam i kod obnavljanja crevne flore, ubrzavanja cirkulacije, snižvanja šećera u krvi, holesterola, olakšavanju simptoma artritisa, reume, poboljšavanju rada žlezde, pa čak i smanjenja stresa.

Kombuha čaj bogat je B vitaminima i folnom kiselinom koji su neophodni za formiranje novih ćelija. Osim toga, bogat je organskim kiselinama, enzimima, polifenolima, a sve to zajedno povoljno utiče na naše zdravlje.

IZ UGLA STRUČNJAKA Alternativa antibioticima kod životinja i ljudi: budućnost ili zabluda?

Žena, čaj, kafa, prehlada, zdravlje, imunitet
 Foto: Shutterstock, ilustracija

Priprema:

Sve što vam je potrebno je da imate komad gljive iz koje ćete dalje razmnožavati mikrobiološke kulture.

Potrebno vam je 7 čaša vode. Sklonite vodu i dodajte pola čaše šećera. Mešajte dok se šećer ne istopi a onda dodajte 4 kesice čaja i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Obično se koristi crni čaj, beli čaj, oolong ili zeleni čaj. Svi su ujedno i odlični čajevi za mršavljenje pa nije ni čudo što se kombuhi pripisuju i ova svojstva.

Kada se čaj ohladi sipajte u čistu staklenu teglu. Komad stare kombuhe stavite u čaj. Prekrijte teglu krpom ili papirnim ubrusom i pričvrstite gumicom za tegle.

LEKARI MORAJU BITI DOSTA OPREZNIJI Pacijenti koji boluju od karcinoma ne bi smeli da uzimaju ove tablete jer ometaju proces oporavka!

Teglu čuvati na sobnoj temperaturi, ali ne direktno na sunčevoj svetlosti. Ako nemate mesto koje je zaklonjeno od sunca, zamotajte teglu u neku krpu.

Prvo će se na površini pojaviti sitni mehurići. Zatim se vremenom oni sve više grupišu i stvara se na površini čaja želatinasta masa – nova kombuha gljiva. Kada je napitak spreman za upotrebu pre svega zavisi od temperature prostorije u kojoj se tegla nalazi. U hladnijoj sobi treba joj 4 nedelje, a na sobnoj temperaturi napitak će biti spreman za 2 nedelje. Da li je sve gotovo, prepoznaćete po gljivi koja se formirana vrhu.

Miris na sirće jer očekivan i normalan, kao i neravna površina gljive.

 

Znaćete da nešto nije u redu ako:

-vidite tragove buđi na gljivi

-osetite neprijatan užegao miris čaja, što ukazuje da su se tu umešale i druge bakterije koje mogu da izazovu trovanje hranom

Uslovi u kojima raste kombuha (sobna temperatura i vlaga) idealni su za razvoji dobrih, ali i loših bakterija i gljivica. Da do toga ne bi došlo jako je važno da koristite čist pribor, bez ostataka hrane, da stavite čaj u čistu teglu i ne dirate gljivu prljavim rukama. Ukoliko vam napitak iz bilo kog razloga izgleda ili miriše sumnjivo, nemojte ga koristiti, već ga bacite, nabavite drugu gljivicu i krenite sa uzgajanjem ispočetka.

https://www.alo.rs/zenske-price/nazdravlje/srbi-se-lece-od-prehlade-vekovima-na-ovaj-sasvim-prirodan-nacin/265074/vest

 

BONUS VIDEO:

Iscrtajte pravilno obrve i usne

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi