FARBE ZA JAJA MOGU BITI OTROVNE Evo kako da prepoznate one prirodne, i kada nikako ne bi trebalo jesti ofarbano jaje!

Iako su ofarbana jaja ukusan i nezaobilazan deo uskršnje trpeze, postoje određene situacije u kojima nikako ne biste smeli da ih jedete, sem ako ne želite da rizikujete da dobijete salmonelu.

Uskrs, praznik, jaja, vaskrs
Foto: Shutterstock, ilustracija

Sudeći po stručnjacima, ako kojim slučajem naiđete na ofarbano jaje sa pukotinama, najbolje bi bilo da ga uopšte ne jedete, posebno ako nisu korišćene skroz prirodne boje.

Samim tim, nikada ne bi trebalo jesti jaja koja su obojena hemikalijama koje nisu predviđene za bojenje hrane - bez obzira na to da li su jaja napukla, ili ne.

 

Internet je prepun trikova za bojenje jaja uz pomoć raznih kućnih sredstava i preparata, kao što je to pena za brijanje. Međutim, iako će ona možda biti zanimljive boje, nikako se ne preporučuje da ih konzumirate.

Kako biste bili 100 odsto sigurni da ste kupili boju koja nije otrovna, na deklaraciji moraju da budu odštampane oznake od 100 do 180. Oznaka E od 100 do 180 znači da proizvođač garantuje bezbednost i ako deo boje uđe u jaje.

Sa druge strane, mnogi nesavesni prodavci uzimaju jeftinije,hemijske, boje i prepakuju ih kao prehrambene boje. Pogledajte OVDE kako da izbelite jaja.

Uskrs, praznik, jaja, vaskrs
oto: Shutterstock, ilustracija

Prehrambene boje su skuplje iz razloga što su boje prečišćene. Ova farba i tehnička u suštini imaju isti sastav. Ono u čemu se razlikuju, što je veoma bitna razlika, jeste u sadrđaju mikrokomponenti, u koje spadaju i teški metali, kao što su najčešće arsen, živa, olovo i kadmijum.

Ovakve farbe u sebi mogu imati mnoge metale koji nikako nisu zdravi za konzumaciju:

Živa - razara ćelijske membrane, može uzrokovati otrovnost viših razmera i simptome u nekoliko sistema (nervni sistem, kardiovaskularni sistem, gastrointestinalni trakt i bubrezi.

Kadmijum - akutno trovanje kadmijumom može biti smrtonosno.

Olovo - ometa metabolizam kalcijuma i pomera magnezijum iz enzima koji grade DNK. Hornična izloženost izaziva hipertenziju i solabljen rad bubrega.

Arsen - izaziva mučninu, povraćanje, obilnu dijareju, aritmiju, pad proizvodnej eritrocita. Pogledajte OVDE kako da ofarbate jaja uz pomoć sunđera.

Uskrs, praznik, jaja, vaskrs
Foto: Shutterstock, ilustracija

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi