OVAKO IZGLEDA ŽIVOT JEDNE NIMFOMANKE! Želja za se*som postaje muka - osećaj gađenja i mržnje prema sebi!

Saznajte pravu istinu.

Seks, sado mazo, domino,
Foto: Shutterstock, ilustracija

Nimfomanka je žena koja je stalnoj u potrazi za seksualnim zadovoljstvom. Nimfomanija je poremećaj – i to nimalo bezazlen. Kako bismo razjasnile što je to zapravo nimfomanija, za početak donosimo činjenice pa ćemo objasniti šta tačno znači nimfomanija.

 

Šta znači nimfomanija? Objašnjenje pojma…

„Nimfomanija“ je reč nastala od starogrčkih reči „numphe“ (nevesta) te „mania“ (ludilo). Kod muškaraca se to zove pojačana želja za seksom ili satirijaza. Ti se pojmovi uglavnom koriste jedino u vezi s promiskuitetom, odnosno čestom promenom partnera. Problem je u tome da se ne može tačno odrediti kada je želja za seksom „normalna“, a kad je „pojačana“.

Što je tačno nimfomanija?

Prava nimfomanka je stalno u potrazi za seksualnim zadovoljstvom, ali često ima problem da ga ne može postići, odnosno ne doživi vrhunac. Stalno pokušava pronaći nove načine da smiri vlastitu strast i utaži želju za zadovoljenjem – stoga isprobava različite seksualne prakse, od sadomazohizma, vezivanja pa sve do grupnog seksa. Osim toga, žene koje su pogođene nimfomanijom često pate od depresije, imaju komplekse manje vrednosti i strah od blizine, što često rezultira strahom od ozbiljne veze. Poriv za seksom određuje njen život, jer - ovisno o jačini manije – pogođene se često moraju više puta dnevno seksati kako bi se uopšte mogle koncentrisati na druge stvari. 

Za nimfomanke strast postaje muka.

Velika želja za seksom zvuči lepo i primamljivo, ali za nimfomanku je prava muka. Ako popusti svojoj žudnji i spava s partnerom, često nakon toga ima osećaj srama, gađenja ili mrzi samu sebe. Ne oseća zadovoljenje te opet poklekne – to je opasan začarani krug za pogođene.

seks, par, strast, orgazam, muvanje, ljubav
Foto: Shutterstock, ilustracija

Kako se postaje nimfomanka?

Kao i kod većine drugih zavisnosti, seksualna ovisnost polako se šunja, a često se pokaže tek vrlo kasno ili se jednostavno ne prepozna kao takva. Pretpostavlja se da i rana seksualna iskustva, predispozicija i traume pridonose nastanku nimfomanije.

Povećana žudnja ili seksualna zavisnost?

Dijagnoza… Nije baš jednostavno dijagnosticirati seksualnu ovisnost. Teško je jasno razlikovati kad je seksualno ponašanje „nenormalno“. Psihološki stres kojem su podvrgnute pogođene osobe glavno je obeležje nimfomanije. Ako seksualna praksa zahteva puno vremena i energije – toliko da pate prijatelji, porodica ili posao – to može biti znak zavisničkog ponašanja.

Kako se leči nimfomanija?

Terapija... Psihoterapija se uglavnom sastoji od toga da se pacijentkinji usadi bolji osećaj samovrednosti. Bolji odnos prema sebi treba omogućiti i bolji odnos prema partneru. Takva terapija često traje godinama, ali može potpuno izlečiti pacijentkinju.

Način na koji najčešće vodite ljubav nije slučajan
Foto: Shutterstock

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi