ODVAJAĆE IH SPERMATOZOID PO SPERMATOZOID! Od sada ćete moći da birate i POL DETETA, naučnici izveli nevoravatan podvig!

Naučnici su razvili novu tehniku razdvajanja sperme koja bi u budućnosti mogla da omogući parovima koji koriste proces medicinski potpomognute oplodnje da biraju pol deteta.

Oplodnja jajne ćelije Začeće Jajna ćelija Spermatozoidi
Oplodnja jajne ćelije Začeće Jajna ćelija Spermatozoidi, Foto: Shutterstock

Oni su otkrili jednostavnu metodu za odvajanje sperme sa X hromozom od one sa Y hromozomom, piše Science Alert.

Naime, kod sisara, ali i kod mnogih drugih životinja, ženke imaju XX hromozome, a mužjaci XY. Kad ženka stvori jajnu ćeliju, ona će imati samo jedan od dva X hromozoma, nikad Y.

Ali muška sperma ima jednak udeo spermatozoida koji nose X i Y hromozome, a japanski genetičari su izgleda osmislili metodu kojom mogu da ih razdvoje.

Naime, naučnici su usporili spermatozoide sa X hromozomom i izdvojili ih. Kada su pri oplodnji koristili tu sporiju spermu, dobili su leglo sa 80% ženki, a kada su koristili bržu, leglo sa 90% mužjaka. Iako ova tehnika još nije savršeno razrađena i ne nudi stopostotnu sigurnost, ona ipak daje vrlo dobre rezultate za tako jednostavnu i jeftinu metodu izbora pola.

Ubijali smo Srbe, nevernike i pse! Ono što je rekao o svom sinu još je crnje (FOTO)

AUTOR: Fitim Ladrovci DATUM I VREME: 16.08.2019. 21:56 Reči u koje zdrav čovek ne želi da veruje Fitim Ladrovci, Foto: Privatna arhiva Kosovo je najveći regrutacioni centar za islamske teroriste u Evropi. To nije tajna. Jedinica sastavljena isključivo od Albanaca s Kosmeta i dalje ratuje, a važi za jednu od najkrvavijih.

"Upotreba ove metode pri ljudskoj reproduktivnoj tehnologiji je neistražena, pa uključuje značajne etičke probleme, nepovezane sa efikasnošću ove tehnike“, rekao je reproduktivni biolog Masajuki Šimada sa Univerziteta Hirošima.

BONUS VIDEO:

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi