BIBLIOTEKARKA VAS POPREKO GLEDA? Niste vratili knjigu nekoliko godina? Ubija vas sramota? Ovo je genijalan izum koji će rešiti sve vaše probleme!

Zanimljivo!

Genijalna ideja zrenjaninskih bibiotekara
Genijalna ideja zrenjaninskih bibiotekara, Foto: Gradska biblioteka Žarko Zrenjan

Gradska biblioteka „Žarko Zrenjanin“ iz Zrenjanina sve je osim klasične biblioteke, i to u najboljem mogućem smislu! To su pokazali i jedinstvenom akcijom za vraćanje pozajmljenih knjiga, osmišljenom tako da pomogne onima koje je sramota...

Gradska biblioteka „Žarko Zrenjanin“ razlikuje se od klasičnih i po svom Fejsbuk profilu, na kojem je osvanula akcija s apelom članovima da vrate knjige.

„Znate onaj osećaj kad odugovlačite da vratite knjigu koju ste odavno pozajmili? Odjednom se pred vama nekako pojavila i vidite da je iz biblioteke... Onda Vam je nelagodno i nekako bezveze, pa odlažete dan kada ćete je konačno vratiti. E, nema potrebe da bude tako! Rešili smo da svima bude prijatnije - i vama i nama. Dovoljno je da knjige koje ste odavno pozajmili samo ubacite u kutiju i - etogac! Revizija fonda je u toku, zaista je neophodno da se odazovete našem pozivu! Hvala vam!“

NESTAO PAS U JAKOVU Nema rep, odaziva se na ime Benson, ako ga vidite OBAVEZNO KONTAKTIRAJTE na jedan od priloženih brojeva

Ova objava na Fejsbuku, iz fotografiju kutije koja stoji u holu biblioteke, a na kojoj piše da za vraćanje davno pozajmljenih knjiga nije potrebna članska karta, brzo je postala hit na toj društvenoj mreži. I ne samo u Zrenjaninu.

O tome kako je do ideje došlo, ali i šta još rade u ovoj biblioteci, za „Alo!“ priča P.R. biblioteke Jelena Đorđević Perc.

Gradska biblioteka Žarko Zrenjanin u Zrenjaninu
Zrenjaninska biblioteka je po mnogo čemu atipična, Foto: Gradska biblioteka „Žarko Zrenja

- Na ideju smo došli iz tehničkih razloga, pošto po zakonu na svakih deset godina moramo da radimo reviziju knjižnog fonda. Članarina u našoj biblioteci je 500 dinara godišnje i već godinama ne naplaćujemo kazne onima koji kasne s vraćanjem knjiga, pa su se naši sugrađani malo opustili... Da im ne bi bilo nelagodno kada budu vraćali knjige, odlučili smo da postavimo kutiju u koju će ih staviti. Već prvog dana kutija je bila do pola puna – kaže Jelena Đorđević Perc za „Alo!“.

Jedna članska karta za celu porodicu

Godišnja članarina u biblioteci iznosi 500 dinara, a važi za celu porodicu.

- Svesni smo da ljudi nemaju para, pa jedna kartica važi za celu porodicu. Dovoljno je da, recimo, dete ima člansku kartu, pa i drugi članovi porodice mogu da posuđuju knjige iz cele biblioteke - kaže Jelena Đorđević Perc.

Kako objašnjava, ovo rešenje je prijatnije za dužnike, koji neće morati da crvene, a samim time i za biblioteku, koja će doći do svojih knjiga.

- Ovako je prijatnije, neće da ih grize savest, a inače baš zbog nelagode neki godinama ne vraćaju knjige, kada shvate da su ih zaboravili - dodaje naša sagovornica.

STRAVIČNO PROROČANSTVO BABA VANGE! Stupićemo u kontakt sa NEZAMISLIVIM UŽASOM! ČOVEČANSTVO ĆE NAPASTI NOVA BOLEST! Živećemo u svemiru, naša rasa će mutirati, a evo kada će biti SMAK SVETA!

Akcija anonimnog vraćanja davno pozajmljenih kniga trajaće najmanje dve nedelje.

Inače, Gradska biblioteka „Žarko Zrenjanin“ iz Zrenjanina ima oko 9.000 članova, i ne samo zbog ove akcije definitivno ne spada u red klasičnih. Dokaz tome su brojne humanitarne akcije i radionice za decu koje organizuju i u kojima učestvuju.

- Imali smo akciju prikupljanja knjiga za decu korisnike narodne kuhinje, u kojoj smo sakupili 700 knjiga. Sada imamo i drugu kutiju, u koju građani mogu da ostave knjige koje žele da poklone. Prošle godine smo imali 188 programa, od čega 60 radionica za decu. Sarađujemo i sa NURDOR-om, aktivni smo u akcijama pomoći deci za lečenje od najtežih bolesti - zaključuje Jelena Đorđević Perc, P. R. jedne potpuno drugačije biblioteke.

"VREME VIŠE NIJE NA NAŠOJ STRANI" Planiraju da ponovo zalede Arktik u očajničkom pokušaju da spasu PLANETU! Klimatske promene zadaju svoj poslednji udarac!

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi