JEDINA BEOGRADSKA MUMIJA KRIJE ČUDNU TAJNU Prvi srpski svetski putnik je doneo u Beograd, a priča o tome kako ju je nabavio je neverovatna! (FOTO/ VIDEO)

Mnogima je poznato da se u našoj prestonici nalazi jedna mumija, a priča o tome kako je ona stigla u Srbiju je neverovatna!

Mumija
Mumija, Foto: Youtube printscreen

Verovali ili ne, prva mumija je u Beograd stigla poštom.

Za ovu neverovatnu priču zadužen je Pavle Riđički iz Mokrina, prvi svetski putnik sa ovih prostora, koji se u ovu avanturu upustio sa "svega" osamdeset godina.

Pročitajte još

Na veliko putovanje od Severnog pola do Afrike uputio se 1885, a vratio se 1888.

Pavle Ridički bio je ugledni advokat i veleposednik, potomak srpskih oficira i podoficira sa Potiske vojne granice. Svojim poreklom isticao se u svakoj prilici, a na njega je posebno bio ponosan kada je 1887. doplovio do Nordkapa, najsevernije tačke Evrope, gde je i proslavio svoj rođendan.

O tome je ostalo svedočanstvo:

- Jedan ovdašnji stanovnik, kada je čuo da meni ima 82 godine, reče: Još niko u tako visokoj starosti ne beše na Nordkapu!

DA LI STE SE IKADA ZAPITALI? Evo zašto se pomorandže uvek prodaju u crvenim mrežicama! Šokiraće vas ovo otkriće!

POTRESNA ISPOVEST LUNINE MAJKE Žena devojčicu u crkvi nazvala čudovištem, a onda su ljudi porodici govorili da je najbolje da ubiju dete! (VIDEO)

Za mene je to čuti veoma ponosno bilo, da sam ja taj i to Srbin iz Banata.

Avantura ovog živahnog osamdesetogodišnjaka nikako nije bila bez nedaća. Prilikom putovanja po polarnom krugu, brod na kome je bio Pavle zahvatila je oluja. Nakon uspešnog prolaska kroz oluju Pavle je svojim saputnicima ponudio da nazdrave šampanjcem. Putnike broda ovaj potez je zaprepastio, jer iznureni morskom bolešću, nisu bili u stanju ništa da okuse, te su prokomentarisali izdržljivost ovog starine.

- Ne čudite se. Srpski narod se za mnogo vekova pod užasnom turskom silom stenjući navikao svaku patnju i muke snositi, pa i samu smrt prevariti - objasnio je Riđički pijući šampanjac.

PREDUHITRIO PREVARANTA! Pobegao je i nije platio gorivo! Zato je izgubio nešto zbog čega će se kajati! (VIDEO)

IZAZOV 52 NEDELJE Pokušajte, možete samo da budete u plusu! Na ovaj način od 1. januara do 31. decembra možete uštedeti 1.400 evra!

Još jedna simpatična anegdota sa ovog putovanja ostaće upamćena - kako je Pavle Riđički upoznao papu.

Pravo sa severa Riđički se uputio ka Italiji. Prvo se popeo na Vezuv, a zatim je rešio da uživo vidi papu.

Uz bogato čašćavanje dostojanstvenika Vatikana, Riđički se ubacio u delegaciju kardinala koja je tog dana imala prijem u papskoj rezidenciji.

I dok su svi gledali u pod pred papom, Pavle se nije libio da ga radoznalo zagleda. Na kraju mu je i sam papa prišao, zainteresovan nemirnim duhom srpskog avanturiste.

Godine 1888. Riđički stiže u Kairo i odmah naručuje kočije da ga vode do piramida u Gizi.

NAKON 50 GODINA OTKRILA JE ISTINU! Devojčica je 84 sata plutala na pučini, niko nije znao šta se dogodilo!

NIJE VEROVAO ŠTA VIDI Kuvar šetao šumom, pa ugledao neverovatan prizor! Teži čak 68 kilograma! (FOTO)

Sam pogled na piramide nije zadovoljio radoznaslot ovog starine, te je on odlučio i da se popne na jednu od njih i to na Keopsovu.

Nije propustio priliku i da obiđe unutrašnjost piramide. Koliko je bilo teško popeti se na piramidu, tako nije bilo jednostavno ni istražiti je iznutra:

- Dosta čemerno bilo je uspuzati se i uz pomoć beduina. Unutra se, pak, mora stepenicama spuštati, pa se onda ide horizontalno s jednom rukom uprevči se o vrat prednjeg beduina, a s drugom držeći se ostrag drugog beduina. Kad se na mesta dođe gde se ne može uspravno ići, mora se sesti na pesak, a prednji beduin me vukao za noge, a stražnji gurao napred.

PAKAO! Brisala sam svekrvi poruke, ali zbog jedne mi se život pretvorio u košmar!

BAKICA PROSLAVILA 108. ROĐENDAN Otkrila tajnu dugovečnosti - na ovo nikada ne biste pomislili! (FOTO)

Peške i jašući od Kaira je stigao do katarakta Nila. Obišao je hramove u Luksoru, Karnaku i Tebi, a zemljacima u Vojvodini ovako je opisivao njihov raspored:

- Zamislite da je Luksor sa desne strane Nila, na mesto Kamenice, a Karnak gde je Varadin. Teba je, pak, ležala na levoj strani Nila, kao što je Temerin. Oko nje su se nadaleko rasprostirali bregovi koji su svi izbušeni, pa su u njima smeštane mumije čovečije, pseče, kurjačke, majmunske, itd.

Riđički je na pijaci, što je tada bilo uobičajeno, kupio prvo dve ruke mumije sa nakitom, a kasnije i celu mumiju u sarkofagu.

Mumija je jedan od njegovih poklona beogradskom Narodnom muzeju.

Invalid ispao iz kolica na mokar asfalt zbog jezivog razloga! Fotografija iz Crne Gore sve razbesnela! (FOTO)

AUTOR: Alo.rs/ N.M. DATUM I VREME: 04.11.2019. 09:09 U osudama koje su pratioci stranice izneli u svojim komentarima, sugeriše se da ovo nije usamljen slučaj. Foto: Facebook printscreen Fotografija koja je osvanula na stranici Podgorički vremeplov pobudila je brojne negativne reakcije korisnika Fejsbuka za samo tri sata.

Ime mumifikovane osobe je Nesmin, što znači "onaj koji pripada bogu Minu". Nesmin je bio sveštenik u hramu boga plodnosti Mina, kao i svi muški članovi njegove porodice.

Za sve koji žele da posete i dožive Beogradsku mumiju mogu to da učine u Narodnom muzeju u Beogradu.

Bonus video

Oteta maloletna deca Slavice Burmazović vratila su se u Srbiju!

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi