"SOTONA NA RUSKOM PRESTOLU" Rusi ga uopšte nisu voleli, a sveštenici i crkva naročito

Uveo je pravila, do tada strana ruskom narodu.

Petar Veliki
Petar Veliki, Foto: Shutterstock

U moru neverovatnih promena i reformi koje je car Petar Veliki uveo i posle kojih Rusija više nikada nije bila ista po svojoj bizarnosti se isticao jedan zahtev - da svi Rusi obriju brade!

Nijedan vladar Rusije ni pre ni posle njega nije izvršio tako korenite i značajne promene kao ovaj čovek! Nijedan se nije usudio da toliko menja i bez pogovora se obračunava sa starim običajima i uvodi nove norme koje su se morale poštovati.

Petar Veliki
Petar Veliki, Foto: Shutterstock

Nijedan se nije tako surovo obračunavao sa neistomišljenicima i svima koji su se usudili da mu stanu na put, čak i unutar sopstvene porodice. Jednostavno rečeno – nijedan nije bio tako “Veliki” kao Petar Veliki.

Od svih ogromnih promena koje je uveo u, do tada zaostalu Rusiju, jedna danas deluje naročito bizarno –Petar Veliki naredio je svim muškarcima svoje ogromne države da OBRIJU BRADE!

Seci bradu ili sečem glavu

Na početku svoje vladavine Petar Veliki je bio na velikom proputovanju Evropom. Njegova poseta Zapadu uverila ga je da su mnogi evropski običaji bili napredniji od tradicionalnih ruskih.

Po povratku, Petar je zato zapovedio prvo svojim vojnicima, a zatim i činovnicima i zvaničnicima da obriju brade i da nose odeću skrojenu po evropskoj modi.

Petar Veliki
Petar Veliki, Foto: Shutterstock

Već 1698. godine ruski vladar je doneo ukaz po kom je zahtevao od svih muškaraca da obriju brade. Od toga su bili izuzeti samo sveštenici, zemljoradnici i seljaci.

Brijanje nije bilo preterano popularno u Ruskom carstvu, jer je nošenje brade imalo veliki verski značaj i jer je crkva branila brijanje. Na neki način, brada je za svakog muškarca bila kruna njegove ruskosti, pa je ovo naređenje Petra Velikog naišlo na veliki otpor, naročito među višim slojevima činovnika i plemića.

Petar Veliki
Petar Veliki, Foto: Shutterstock

Ali, ruski vladar se na ovo nije obazirao! Po povratku iz inostranstva, nakon što mu je došla delegacija velikodostojnika da se buni protiv ovakve odluke, Petar je lično uzeo makaze i svima isekao brade na opšti šok prisutnih.

"Sotona na ruskom prestolu"

Već 5. septembra 1698. Petar uveo porez na nošenje brade! Visina globe je zavisila od društvene klase i iznosila je od 30 rubalja za kočijaše do 600 rubalja za službenike i plemiće koji nisu želeli da se odreknu svojih brada.

Petar Veliki
Petar Veliki, Foto: Youtube/Printscreen

Oni koji bi platili od cara bi dobijali poseban metalni žeton, neku vrstu potvrde da imaju dozvolu da nose bradu. Sve ostale, čekalo je brijanje!

Rusi su bili užasnuti! Petra su nazivali anarhistom. Oni manje racionalni - Sotonom lično, koji sad sedi na prestolu i zemlju "pokatoličava", uvodi u "jeretičke redove" i priprema za Sudnji dan koji je blizu, piše Istorijski zabavnik.

Izbora međutim, nije bilo!

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi