AKO IPAK RAZMIŠLJATE O LETOVANJU Stručnjaci otkrivaju da li će biti moguće otići na odmor zbog pandemije

Prolećni odmori otkazani.

Koronavirus u Srbiji
Koronavirus u Srbiji, Foto: Tanjug / AP

Prolećni odmori su otkazani, a hoće li biti sigurno putovati u junu ili julu? Da li je sada pravo vreme da počnete da planirate svoje letnje putovanje? Zbog pandemije koja je pogodila colu planetu, niko ne može s potpunom sigurnošću da odgovori na ovo pitanje.

Međunarodne granice se zatvaraju, aviokompanije prizemljile su hiljade letova, a zdravstveni službenici mole ljude širom sveta da ostanu kod kuće kako bi usporili širenje korona virusa. Putovanje u bilo kojem pravcu, osim u lokalnu trgovinu, može da ima ozbiljne posledice.

Kanađanka Tereza Bener trebalo je da sa porodicom sredinom maja otputuje u Evropu. Za CNN je istakla da je to putovanje planirala bar 50 sati. Do pre nedelju dana mislila je da je sve u redu i da će otputovati. Onda se dogodio masovni karantin. U poslednjih nekoliko dana situacija se opet malo stabilizovala i Tereza opet misli da će možda moći da otputuje.

Da je to potpuno konfuzna situacija mogu da vam kažu i Olimpijci. Nedeljama su ih držali u neizvesnosti, a tek su pre nekoliko dana objavili da se igre odlažu za 2021. godinu.

Najsrećnije mesto na planeti, Diznilend, zatvorio je sve svoje parkove, za početak do kraja marta. Organizacija je automatski otkazala i refundirala sve rezervacije do tada. Što se tiče aprila i svih meseci posle toga, na Diznijevoj stranici stoji da su u stalnom kontaktu sa zdravstvenim stručnjacima i da će pravovremeno donositi sve buduće odluke.

Iako američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti na stranici ima kartu koja pokazuje nivo rizika za putovanje u određenu državu, ne postoji tačna informacija kada će putovanje postati sigurno.

Države mogu da budu u različitim fazama pandemije, kao što i određeni delovi iste zemlje mogu da budu u različitoj fazi pandemije - ističe CDC.

korona virus
korona virus, Foto: EPA

Kako se granice između Kanade i SAD-a zatvaraju za sav nepotreban promet, premijer Kanade Džastin Trudo rekao je da će se restrikcije putovanja i druge mere koje treba da uspore pandemiju nastaviti nekoliko nedelja i meseci.

Trudo i njegova porodica nalaze se u samoizolaciji jer je test pokazao da je njegova žena pozitivna na COVID-19. Mnogi javni zdravstveni istraživači sugerišu da će restrikcije putovanja trajati više od nekoliko meseci. Epidemiolog Maciej Boni slaže se s istraživačima i smatra da će restrikcije potrajati dvanaest meseci, ako ne i više. Putovanja će morati da se otkazuju. Društvene interakcije izgledaće drugačije.

- Odluka možete li sigurno da napustite kuću, a kamoli zemlju, doći će kada uspemo da stanemo na put prenošenju COVID-19. U procesu samostalnog kreiranja matematičkih modela, kojima pokušavamo donosiocima zakona, vlastima i zdravstvenim radnicima da predstavimo šta se točno događa - istakla je Boni.

Što manje budemo posećivali plažu i više budemo pratili savete da redovno peremo ruke, kašljemo i kijamo u lakat te praktikujemo društveno distanciranje, matematički modeli biće bolje definisani.

Sada je najvažnije da pratimo pravila i da se izolujemo. Planiranje putovanja koje ćete možda morati da otkažete i ne igra neku ulogu. Istražujte mesta, imate vremena da donesete pravu odluku i isplanirate put za vreme kada putovanje bude potpuno moguće.

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi