BIO JE NAJVOLJENIJI ČLAN EKIPE U MONTEVIDEU Rođen je u Crnoj Gori, bio je ratno siroče, a ćerki je dao ime po voljenom klubu (FOTO)

Priča od koje ćete se naježiti.

Milovan Jakšić
Milovan Jakšić, Foto: Twitter

Bliži se kraj repriziranja serije Montevideo, vidimo se, koja se osvrće na najveći uspeh srpskog i jugoslovenskog fudbala, kad su izabranici Boška Simonovića stigli do polufinala. Zahvaljujući filmu i tv seriji Dragana Bjelogrlića saznalo se mnogo toga o legendama koje su doprinele da se ostvari istorijski uspeh, a gledaocima je posebno srcu prirastao Milovan Jakšić kog je maestralno odigrao glumac Andrija Kuzmanović. U Montevideu je naročito jako zasijala zvezda "El Grande Milovana", koji je briljirao u pobedi nad Brazilom 2:1.

O njegovim bravurama na terenu se dosta zna, ali životna priča legendarnog "Jakše" mnogo manje je poznata. Ono što su o Milovanu Jakšiću videli milioni gledalaca u serijalu "Montevideo" u velikoj meri je istina. Jakša i kapiten reprezentacije Milutin Ivković Milutinac na Prvom svetskog prvenstvu u fudbalu su izabrani u idealni tim sveta, a čitav tim Jugoslavije prozvan je "evropskim Brazilcima". Veliki deo popularnosti koje je tim sa dalekog i nepoznatog Balkana uživao u Urugvaju ekipa je dugovala Jakšiću i njegovim spektakularnim odbranama koje su ga vinule u najveće visine. 

Milovan bio najstariji sin Radoslava i Miruše Bulatović Jakšić. Njegovog oca ubili su austrougarski vojnici, jer se povezivao sa srpskom vojskom. Radoslav i Miruša držali su mehanu u Mojkovcu, gde su braća Milovan i Vojislav Jakšić i živeli. Posle rata je jedno vreme živeo u Beogradu, a zatim je kratko bio u Novom Sadu, međutim brzo se vratio u Beograd gde je i počeo karijeru, sa samo 17 godina je debitovao za Soko iz kog je zahvaljujući fantastičnim odbranama stigao do reprezentacije. 

Najvoljeniji golman reprezentacije Jugoslavije je i po povratku iz Urugvaja nastavio da brani za SK Soko, klub koji je 1931. godine promenio ime u BASK. Branio je mrežu reprezentacije Jugoslavije na devet utakmica, poslednji put 1934. godine na prijateljskoj utakmici protiv Čehoslovačke. U sezoni 1934/35. proveo je nekoliko meseci u Čehoslovačkoj gde je branio za Slaviju iz Praga. Jakšić se ubrzo posle puta u Montevideo oženio Ljubicom Simić, igračicom hazene (preteča rukometa) iz Smederevske Palanke. Imali su dvoje dece, a ćerki su dali ime Sokolka u znak sećanja na tim u kome je Jakša igrao.

Andrija Kuzmanović, kao Jakša iz
Andrija Kuzmanović, kao Jakša iz "Montevidea", Foto: Marko Marković ALO!

Po završetku fudbalske karijere 1936. godine otvorio je knjižaru u Makedonskoj ulici i štampariju u Cetinjskoj ulici u Beogradu. Za vreme Drugog svetskog rata spasavao je mnoge nedužne ljude iz logora na Banjici. Krajem rata posetili su ga Vladimir Dedijer i Koča Popović, da mu zahvale zbog spasavanja nedužnih ljudi i predložili mu da mu se sve to prizna u partijski staž, ali on je to odbio. Sa još nekoliko istomišljenika osnovao je 1945. godine fudbalski klub Crvena zvezda. Postoji i priča da je upravo Jakša "kumovao" danas legendarnom klubu iz Ljutice Bogdana, dodavši da naziv "zvezda" koji su već bili usvojili i pridev "crvena". Bio je i tehnički direktor fudbalskog kluba Crvena zvezda i aktivno učestvovao u Fudbalskom savezu i bio predsednik Trenerskog saveza Jugoslavije. 

Nikad nije preboleo tragičnu srmt najvećeg prijatelja Milutina Ivkovića Milutinca koji je streljan u logoru na Banjici 1943. godine.

Zbog činjenice da se nikad nije odrekao slave, Svetog Luke, imao je probleme sa partijom posle rata. Kao što se to obično dešavalo tad, 1948. godine oduzimaju mu knjižaru u Makedonskoj ulici, štampariju u Cetinjskoj i radni kabinet sa bibliotekom od hiljadu knjiga. Tek 1950. godine dobio je dvadeset kvadrata u Sremskoj ulici, kao radnju za popravku nalivpera i penkala.

Srmt ga je zatekla u Egiptu, za vreme gostovanja Zvezde u Aleksandriji, 1953. godine. Preminuo je od iznenadnog srčanog udara. Imao je samo 46 godina. Egipatska vlada mu je odala počast i ratna mornarica te države prenela je Jakšine posmrtne ostatke do jugoslovenskih voda, a vest o smrti najvoljenijeg golmana tadašnje Jugoslavije obišla je svet stigavši čak i do dalekog Montevidea.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Sport - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi