LJUDI STAJALI I GLEDALI U ČUDU, DECA PITALA: ŠTA JE TO?! Nije bilo nevremena, ali... Na nebu iznad Novog Sada pojavio se FENOMEN kakav se retko viđa (FOTO)

Novosađani su danas bili oduševljeni onim što su videli na nebu - iako nije pada kiša, po podne se pojavila kružna duga oko Sunca, što su građani fotografisali i objavljivali na društvenim mrežama.

Novi Sad
Novi Sad, Foto: Alo!/ Dejan Briza

Većina je bila iznenađena pojavom duge, s obzirom na to da danas nije padala kiša u Novom Sadu i okolini.

PRED NAMA JE NIKAD GORE LETO! Do kraja maja živi užas od vremena, a meteorolozi su najavili novo RAZOČARENJE za naredna tri meseca! DETALJNA PROGNOZA!

Kružna duga, objašnjavaju stručnjaci, fenomen je koji je poznat kao halo efekat.

To je optička pojava u Zemljinoj atmosferi kada se Sunce ili Mesec naziru kroz tanak sloj oblaka s kristalima leda. Kristali direktno prelamaju sunčevu svetlost, projektujući je na drugom mestu, i tako se može videti krug oko Sunca, prečnika 22 stepena.

SRBIJO, SPREMI SE! POČINJE NOVI VREMENSKI PAKAO! Preko dana sparno i toplo, uveče jako nevreme, sledeće nedelje nagla promena temperature!

Ovaj fenomen se pojavljuje kad je povišena vlažnost u vazduhu, a dugine boje nisu uvek izražene, ali jesu tu kad se bolje pogleda.

Nesvakidašnjim prizorom posebno su se obradovali najmlađi, koji su, takođe, posegnuli za fotoaparatom. I njihovi vršnjaci u Sremskim Karlovcima su ovekovečili ovaj prizor na nebu, ali su neki uspeli da u kadru imaju samo deo kružne duge.

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi