POČELA JE VUČJA NEDELJA! Ove stvari nikako ne smete da radite! Grešnike će sačekati neprijatno iznenađenje pred vratima

Sveti Mrata sve posmatra!

Mratindan
Mratindan, Foto: printscreen

* Vučji dani traju od 16. do 24. novembra

* Važi običaj da sveti Mrata u ovom periodu gleda ko šta radi i da oni koji greše u ovim danima, mogu da očekuju opasnog vuka na vratima 

Pročitajte još

* U vreme Mratinaca ništa se ne daje iz kuće

Dani od Đurđica do svetog Mrate u narodnom kalendaru starih Srba nazivaju se mratinci odnosno vučji dani, jer je sveti Mrata zaštitnik vukova.

Stari Srbi verovali su da u dane od 16. do 24. novembra sveti Mrata gleda ko kako radi, drži većanje sa vukovima i određuje im koji će na koju stranu da navali.

DA LI ZNATE? Simboli Beograda dobijali su imena po neverovatnim pričama i događajima! Za Čuburu nikad ne biste pogodili!

Domaćinu koji najviše greši u ove dane, ne ide u crkvu i ne poštuje svetog Mratu, u kuću i torove na zimu će im doći hromi vuk, zvani kriveljan, koji je najopasniji i koga niko ne može da spreči u njegovoj nameri.

crkva, vernici, molitva
crkva, vernici, molitva, Foto: Alo!/Dejan Briza

U selima zapadne Srbije u ove dane se klalo crno pile ili mlad crni petao. Klalo se ćuteći, u ranu zoru, na kućnom pragu. Prethodno se piletu ili pevcu zaveže crnim koncem kljun da ne pišti, da ne bude nikakvog glasa. Odsečena pileća glava vezivala se crvenim koncem o verige, pa se sa njom bajalo u vreme dolaska vukova.

KAZNE 10.000 DINARA! Stigli uznemirujući podaci! Policijska uprava se naoštrila!

Hercegovci su klali crno jare. Odranu kožu su zakopavali u zemlju, a glavu pobijali na vrh tora. U ove dane niko ne lovi vukove jer bi to donelo veliku nesreću.

Narodna priča govori o čoveku koji je sekao drva u šumi, kad ga presretoše vukovi, predvođeni najvećim, hromim vukom, koji upita seljaka da li slavi svetog Mratu. Seljak se uplaši i slaga da slavi. Vukovi se na to pokupiše i nestadoše. Čovek zaboravi na drva, otrča pravo kod popa i javi mu da uzima Mratu za prislavu. Od te godine vuci nisu zalazili više u njegov tor.

U vreme Mratinaca ništa se ne daje iz kuće. Sanduci se zaklope i ne diraju, ne prede se vuna, ništa se ne pere. Krojači i obućari planduju i ne prihvataju se alata, a žene ne rade ručne radove. Srbi iz Bosne daju mlađariji pileće koske i upredenu vunicu sa svinjskom dlakom da to bace na vučje puteve i vučja mesta.

Stariji svet misli da ako Mratinci padnu u mlade dane, biće sigurno oštra zima. Ako je maglovito – zima će biti maglovita i promenljiva. U slučaju vedrih dana – zima će biti mrazovita i ljuta.

Bonus video: Gori auto na Pančevačkom Putu

 

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi