NEVEROVATNO Pobesneli Maks hara Gružom! Zoran je napravio vozilo koje se kreće samo uz pomoć vetra, a i nema ko se od komšija nije provozao! (FOTO)

Ideja je prosta.

Crvena oluja
Crvena oluja, Foto: Printscreen

Zoran Žunja iz Ravne Gruže mogao bi da postane novi Henri Ford. On je konstruisao vozilo za koje mu maltene ne treba benzinska pumpa jer se kreće uz pomoć vetra. Uspeo je da razvije brzinu od 80 km/h iako je svoje vozilo sastavio od delova sa otpada. Mašina i Zoran su "teški" 250 kilograma.

Možda je i Ford ovako počeo i postao milijarder, međutim, ova ljuta mašina teško da će ući u serijsku proizvodnju, ali će sigurno ući u anale gružanskog kraja, kao vozilo koje koristi tri pogona - benzin, vodu i vetar.

- Ovo je, takozvana, crvena oluja. Jer kad krene da radi i da stvara pritisak pozadi, nosi sve pred sobom - rekao je Zoran i dodao - Rezervoar nije veliki. Za 100 kilometara ide pola litre.

Crvena oluja
Crvena oluja, Foto: Printscreen

U vozilo ide malo goriva, malo motor, a nema transmisije i malo poguraju komšije.

Kako je došao na ideju da napravi ovakvo vozilo

- Ideja je prosta - kaže Zoran.

Ceo život se bavio mehanikom, a i njegov otac je bio mehaničar. Želeo je da napravi mašinu koja nema transmisiju - nema menjač, diferencijal, kardan.

Ima motor, klinasti kajš koji prenosi svu snagu iz motora na helikoptersku elisu, koju je samu napravio, a nabavio je u Norveškoj. Ona je glavni pokretač mašine. Celo vozilo je "sklepano" od raznih delova automobila. Motor od Fiće, trap od Forda, sedište od Yuga, viljuška Kavasaki, točkovi Java, a elektronika je kao i kod normalnog automobila.

Crvena oluja
Crvena oluja, Foto: Printscreen

Nema zadnje ugibljenje, pa dolazi do potesa i trenja elise, te ona ne može da izdrži pritisak vazduha. Rezervoar služi za startni pogon mašine.

Čim krene zima i da pada sneg, točkove će zameniti skije. 

Povezane vesti

 • Korisnik: mika
  14/12/2019 - 23:40
  Motor od fice a pola litra na 100km? Nemoguce.
 • Korisnik: Ismail
  14/12/2019 - 21:38
  Kako će da ukoči na te skije.. ??
 • Korisnik: Grga Pitić
  14/12/2019 - 21:36
  To seče glave
 • Korisnik: Jilas
  14/12/2019 - 21:21
  Sve je dobro dok nekome taj propeler ne odsece glavu
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi