HOROR PRIČA IZ BUDVE Stevana (22) iz Čačka raskomadala ajkula od sedam metara! O tragediji nije izvestio nijedan crnogorski medij

Sumnja se da je doplivala u Jadransko more za jednim američkim brodom

Ajkula
Ajkula, Foto: Tanjug/AP

O tragičnom događaju u Budvi i dan danas se šapuće. Uvalica na samom rubu, desno od poznate plaže Mogren, tik od velike ravne stene koja je omiljeno mesto za sunčanje i kupanje turistima, čuva užasnu priču o rano ugašenom životu.

Jedini poznati napad ajkule na čoveku u crnogorskom primorju dogodio se 13. jula, davne, 1955. godine. Tri mladića odveslala su drvenom barakom ka Budvi iz pravca Jaza, gde su su letovali u koloniji studenata. Prekrasna voda na ovom neobičnom prostoru mamila ih je na kupanje.

Prvi u vodu je uskočio dvadesetjednogodišnji student elektrotehnike iz Čačka - Stevan Stevica Tomašević i ubrzo nakon toga bio je napadnut. Od strahovitog ugriza morske nemani mladić je bio gotovo prepolovljen.

Lokalni ribari su tvrdili kako je Tomaševića napala velika bela ajkula koju je primetila i mornarička straža, pokušavajući bezuspešno da je ulovi. Prema navodima, ajkula je bila dugačka skoro sedam metara. Prema sećanjima starih Budvana, doplivala je u Jadransko more za jednim američkim brodom, a ka obali crnogorskog primorja privukla ju je lešina magarca koju je neko bacio nedaleko od uvale na rubu plaže Mogren gde se dogodio smrtonosni napad.

ALO! U KLINIČKOM CENTRU SRBIJE Na preventivnom pregledu građana otkrivene su dve strašne bolesti!

Nekoliko dana nakon tragedije, porodica i prijatelji nesrećnog mladića isplivali su čamcem do mesta nesreće i oprostili se od Stevice bacivši cveće i vence u more. Neverovatna je priča o jezivom detalju o kom se pričalo nakon nesreće. Mladić je pre skoka u vodu imao majicu Kajkaškog kluba Čačak, na kojoj je bio izvezen broj 137, koji odgovara datumu njegove smrti.

Mesec dana nakon tragedije, pri vrhu stene koja se uzdiže iznad uvalice na rubu plaže Mogren, porodica tragično nastradalog mladića postavila je spomen ploču. Ona i dan danas stoji na istom mestu, ali uklesani natpis nije moguće pročitati, što zbog nepristupačnosti, što zbog toga što je patina sakrila slova na tabli.

DANAS SLAVIMO PRAZNIK VELIKIH MUČENICA Poznate su po brojnim čudima, za zdravlje porodice učinite ovo!

Na tabli je ispisano:

- U uvali iza ove stene, kupajući se sa drugovima, 13. VII 1955. izgubi život Stevan-Stevica Tomašević, student elektrotehnike iz Čačka, u svojoj 22. godini, a kao žrtva morske nemani. Neutešna porodica i drugovi.

O nemilom događaju nije izvestio nijedan štampani medij! Prvi tekst posvećen tragediji kraj plaže Mogren, bio je članak objavljen u "Pobjedi" od 14. avgusta 1955. godine. Podgorički list je tada izlazio kao dvomesečnik, a tekst je zapravo bio posvećen postavljanju spomen table stradalom Stevanu Tomaševiću.

Direktor vodio đake u Italiju, a onda ih naterao da rade stvari koje nisu želeli! Ivanjicu trese skandal neslućenih razmera!

AUTOR: Kurir/D.S. DATUM I VREME: 23.09.2019. 10:02 - 23.09.2019. 10:17 Neverovatno! Škola, Foto: Alo!/Masanori Jošida Učenici trećeg razreda Gimnazije u Ivanjici obilazili radnje, ali i parfimeriju u San Marinu, u kojoj ih je prvi čovek škole Duško Parezanović ubeđivao da kupuju parfeme Direktor ivanjičke gimnazije Duško Parezanović tokom sedmodnevne ekskurzije po severnoj Italiji, od 15.

- U Budvi je prošle nedjelje obavljena jedna neobična i tužna svečanost. Otkrivena je spomen ploča Stevanu-Stevici Tomaševiću studentu elektrotehnike iz Čačka - piše u uvodu teksta.

Tek u trećoj rečenici spominje se kako je mladić stradao - Nesrećni mladić koji je u Budvi ljetovao u koloniji studenata, nastradao je prilikom kupanja od morskog psa - pisala je "Pobjeda".

U nastavku teksta navodi se ko je prisustvovao i ko je održao govor tokom ceremonije.

DANAS SLAVIMO PRAZNIK VELIKIH MUČENICA Poznate su po brojnim čudima, za zdravlje porodice učinite ovo!

Iz odnosa štampanih medija prema ovoj tragediji jasno je da napad ajkule na čoveka, pored jedne od najatraktivnijih plaža Jadrana, nije u ono vreme bila "društveno-podobna tema". U ovom detalju treba tražiti razloge zbog čega se minulih godina u brojnim izveštajima povodom ulovljenih ili primećenih ajkula na crnogorskom primorju, nesreća kraj Mogrena pominjala tek uzgred, bez osnovnih informacija i uglavnom uz netačne podatke.

Plaža, Budva
Plaža, Budva, Foto: Tanjug/Smilja Vitorović

Ovakav odnos medija potpomogao je stvaranju legende po kojoj je nesrećni mladić skočio sa stene direktno u čeljusti nemani koja ga je nakon toga progutala. U gotovo svim verzijama ove nesreće, mladić je bio žrtva velike bele ajkule. Ova, za ljude svakako najsmrtonosnija vrsta morskog psa, veoma retko zalazi u Jadransko more i još ređe prilazi obali. U Crnoj Gori je, zvanično, ulovljena samo jednom. Pre šesnaest godina na pučini je mladunče ove nemani izvukao poznati budvanski ribar Ilija Rafailović.

Prirodni plen velike bele ajkule je tuna. To je jedna od retkih riba koja se poslednjih godine češće susreće u Jadranskom moru.

BONUS VIDEO: Gori automobil na Pupinovom mostu!

 

Povezane vesti

 • Korisnik: NikolaV
  23/09/2019 - 19:10
  Prirodni plen Velikih belih iz sredozemnog mora su delfini. Poznate su bile po svojoj veličini. Medjutim posle Drugog svetskig rata ove ribe su skoro u potpunosti izumrle. Retki su primerci koji dolaze do pet metara zbog nedostatka hrane.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi