SAD JE PRILIKA Svakog dana raste broj zaraženih od ove bolesti! Sutra se besplatno testirajte i sprečite na vreme

Ove godine 175 novootkrivenih zaraženih opasnim virusom, od kojih 55 boluje od side.

smrt, bolnica, lekar, doktori
smrt, bolnica, lekar, doktori, Foto: Shutterstock, ilustracija

U Srbiji je ove godine 35 odsto više novootkrivenih zaraženih HIV-om, nego prošle godine. Registrovano je 175 novih inficiranih, od kojih je 55 obolelo od side. Ukupno 16 osoba je umrlo, dok raste broj zaraženih među mlađima od 30 godina, pokazuju najnoviji podaci Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

Kako bi se testiranje i lečenje pacijenata obolelih od side unapredilo, sredinom decembra Srbija će potpisati Parisku deklaraciju. Nju je u proteklih pet godina potpisalo više od 300 gradova u svetu, a cilj je iskorenjivanje HIV infekcije do 2030. godine.

- Time se obavezujemo da ćemo učestvovati u procesu lečenja i upoznavanju mladih sa rizičnim ponašanjem - kaže Goran Radisavljević, direktor Timočkog omladinskog centra. - Gradovi iz Srbije će postati jedini u regionu koji su potpisali ovu konvenciju. Planirano je da to budu Sombor, Kragujevac, Šabac, Zaječar, Beograd i Novi Sad.

Podsećamo - besplatno 1. decembra

Svetski dan borbe protiv HIV/AIDS ove godine se održava pod sloganom "Društvo doprinosi napretku", a zainteresovani građani mogu besplatno da se savetuju i testiraju na HIV u nedelju 1. decembra, u Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd.

Testiranje je predviđeno u periodu od 9 do 14 sati, saopštio je Gradski zavod za javno zdravlje, koji ističe značaj testiranja HIV statusa.

Ukupan broj inficiranih pacijenata u Srbiji je 2.756, od kojih najmlađi ima 19, a najstariji 77 godina.

- Oboljenje je osam puta češće kod muškaraca, dok je većina obolelih iz Beograda i Vojvodine - kaže dr Danijela Simić, epidemiolog u "Batutu".

- U 90 odsto slučajeva sida se prenosi seksualnim putem. Povećan broj dijagnostikovanih pacijenta sa HIV znači da se testiranje radi sve češće, kao i da se bolest sve lakše dijagnostikuje.

Dr Vesna Kneginjić, pomoćnik u Ministarstvu zdravlja, kaže da je za program podrške izdvojen 1,1 milion evra, kako bi se omogućila veća dostupnost anonimnog testiranja i prevencije.

- U svakom zavodu za javno zdravlje omogućeno je poverljivo i besplatno savetovanje, na koje pacijenti mogu da dođu bez uputa - kaže dr Vesna Kneginjić. - Visokoaktivna, kombinovana antivirusana terapija je besplatna i dostupna u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

Marjan Ivanuša, šef kancelarije SZO u Srbiji, kaže da u našoj zemlji imamo na raspolaganju sve potrebne medikamente.

- Imamo odlične lekove koji potpuno blokiraju virus - kaže dr Marjan Ivanuša. - Svaki gubitak života zbog ove bolesti je nepotreban. Svi pacijenti mogu da imaju dug i kvalitetan život, samo ako redovno piju terapiju.

On je podsetio da kampanja povodom ovogodišnjeg dana HIV 1. decembra nosi naziv "Društvo doprinosi napretku" i da ima cilj da promoviše testiranje i otkrivanje bolesti u ranom stadijumu.

Kasno saznaju

Čak dve trećine pacijenata zarazu otkriju tek nakon od tri do pet godina, kada je bolest odmakla.

- Imunološki sistem je tada već narušen, pa se dešava da umiru već nakon nekoliko dana ili nedelja od dijagnostikovanja, a da pre toga nisu imali nikakve znakove, niti simptome - kaže dr Vesna Kneginjić.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi