EKSKLUZIVNO SAZNAJEMO! MINISTAR PROSVETE REKAO ZA ALO! Više neće biti obavezna samo osnovna škola! Roditelji će morati decu da šalju u još jednu ustanovu!

To je predviđeno reformom predškolskog obrazovanja.

Mladen Šarčević
Mladen Šarčević, Foto: E-stock/Katarina Cvijović

* Vrtić će biti obavezan za decu od treće godine

* To znači da će mališani u predškolskoj ustanovi boraviti najmanje četiri sata

* Tokom tih sati će se sprovoditi novi program namenjen deci tog uzrasta

To za „Alo!“ kaže ministar prosvete Mladen Šarćević i navodi da je to predviđeno reformom predškolskog obrazovanja u okviru sveukupne reforme obrazovanja u Srbiji.

- Obuhvat obaveznog predškolskog programa, koji se sprovodi pred početak škole, odličan je i iznosi 98 odsto. Ali ono što se uveliko radi u svetu, a obuhvata decu uzrasta od tri do pet i po ili šest godina, jeste obaveznih četiri sata u vrtiću, što mi inače već sad preporučujemo. To ne znači da dete mora da ide u vrtić i boravi osam sati tamo, već da treba da provede četiri sata, tokom kojih će se sprovoditi određeni program. Ali da bi se to sve realizovalo, prvo moramo da povećamo kapacitete - navodi za „Alo!“ ministar Šarčević.

 

On ističe da se uvođenje obaveznih četiri sata u predškolskoj ustanovi za decu od treće godine može očekivati tek za nekoliko godina.

Novi vrtić na Zvezdari
Foto: Beoinfo

- Potrebno je, pre svega, da izgradimo neophodnu infrastrukturu. Na tome već sada intenzivno radimo. U toku je realizacija velikog kredita Svetske banke od 50 miliona evra i u naredne dve godine povećaćemo kapacitete za 17.000 dece izgradnjom novih i proširenjem postojećih vrtića. Takođe, radi se i na izgradnji novih predškolskih ustanova u saradnji sa lokalnim samoupravama i kompanijama - ističe ministar prosvete.

Policija sumnjala da u stanu drži drogu, ušli unutra i pronašli nešto mnogo gore! (FOTO)

AUTOR: Alo.rs/ M. I. DATUM I VREME: 10.10.2019. 10:12 Sve odvojene akcije policije. Zaplena, Foto: MUP * Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Beogradu u dve odvojene akcije uhapsili su P. J. (1991) i N. A.

Bonus video

VUČIĆ ZA ALO RS! Odlazim sa čela stranke!

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi