UPOZORENJE ZA SVE Cena struje mora da raste, a ovo je razlog

Mora da se vodi računa o tome kako zaštititi socijano ugrožene potrošače.

Struja brojilo
Struja brojilo, Foto: Alo!/Vladimir Marković

Cena struje će i u Srbiji, pre ili kasnije, morati da raste zato što proizvodnja električne energije iz uglja postala veoma skupa zbog oporezivanja CO2 emsija, rekao je danas direktor Energetske zajednice Janze Kopač.

"Što se tiče cene struje, to je uvek politički osetljivo pitanje. Ali, treba dodati da sadašnja cena za domaćinstva nikako ne odražava stvarnu cenu prozivodnje i da će to na dugi rok verovatno morati da se menja", rekao je Kopač novinarima u skupštini gde se održava konferencija "Finansiranje energetske tranzicije u Srbiji" koju organizuje Fondacija Konrad Adenauer.

Kopač je kazao da prilikom povećavanja cene struje mora da se vodi računa o tome kako zaštititi socijano ugrožene potrošače.

"To, ipak, nije samo problem potrošača već i rudarskih okruženja, jer proizvodnja struje iz uglja, barem u EU, a to će se pre ili kasnije odraziti i u Srbiji, postaje izuzetno skupa zbog oprezivanja emsija CO2. Zbog toga se prošle godine potrošnja uglja u zemljama članicama EU skoro prepolovila", naveo je Kopač.

On je naveo i da su u novom sedmogodišnje budžetu EU predviđena izuzetno velika sredstva za Fond pravedne tranzicije, gde će se pomoći tim rudarskim regijama u restrukturiranju.

"Takav instrument bi treblao i Srbija što pre da osnuje, jer će pre ili kasnije doći do tog resturkturiranja i to naravno neko mora da plati. I siguran sam da kada bi postojao takav fond na nacionalnom nivou da bi bio dobar argument da se traže i dodatna sredstva od EU za tu namenu", kazao je Kopač.

Povezane vesti

 • Korisnik: Makoni
  21/02/2020 - 06:18
  Odma posle izbora raste cjena el privreda postaje akcionarsko drzstvo akcije se isplacuju i kupuje ga znate vec ko
 • Korisnik: mika
  19/02/2020 - 17:46
  Naravno da mora da raste. Plate svih u lancu proizvodnje struje skacu, pa mora i struja da poskupi. Bagerista u kopovima dobija duplo vise, masinovodja voza za transport uglja dobija 3x vise nego pre, radnici elektrana su milijarderi po platama - pa kako da ne poskupi? A i voda u Dunavu sve skuplja i skuplja. Kako da ne poskupi?
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi