KRENULA INVAZIJA NA ITALIJU Sa obale Libije krenuli gumeni čamci, barke, jedrenjaci i splavovi! Dignuta uzbuna

Italija na nogama

libija, italija, migranti
libija, italija, migranti, Foto: printscreen google map

 * Sve više raznih vrsta i veličina plovila, barki, gumenih čamaca, jedrenjaka i sve veći broj migranata kreće ka Italiji

* U poslednjih 48 sati u traženju „sigurne luke“ njih preko 600 krenulo put Evrope

* Pojačani talas bežanja preko mora pripisuje se i zaoštravanju sukoba i bombardovanju Tripolija

 

Sve više raznih vrsta i veličina plovila, barki, gumenih čamaca, jedrenjaka i sve veći broj migranata kreće ka Italiji sa libijske obale, u poslednjih 48 sati u traženju „sigurne luke“ njih preko 600 i sve je veći broj brodova nevladinih organizacija koji pružaju pomoć, tako da se polovina od tih osoba za sada nalazi na tri broda.

Bombe zasule fabriku keksa, radnici izginuli na radnim mestima, nisu stigli ni da pobegnu u skloništa! (FOTO)

AUTOR: Tanjug; D.K. DATUM I VREME: 18.11.2019. 14:11 Najmanje sedam radnika poginulo je danas, a najmanje 15 ih je povređeno u vazdušnom napadu na fabriku keksa u glavnom gradu Libije, Tripoliju, saopštilo je ministarstvo zdravlja, dodajući da je među žrtvama i pet stranih državljana.

 

Njih 367, među njima veliki broj žena i maloletne dece bez pratnje, nalazi se na brodovima kojima upravlja „Sos Mediteran“ i „Lekari bez granica“, tako je spašeno u tri intervencije 215 osoba i nalaze se na brodu „Okean Viking“, 73 na „Open Armas“ i 79 na „Aita Mare“. Osim tog broja 70 lica spasila je Malta po dojavi „Alarm Fona“ jutros u zoru. Brodovi sa 367 osoba odbijaju da ih vrate na libijsku obalu i traže da ih primi Italija. Ostali su vraćeni natrag po odluci libijske obalske straže.

Migranti
Migranti, Foto: EPA

 

Pojačani talas bežanja preko mora pripisuje se i zaoštravanju sukoba i bombardovanju Tripolija i okoline. I tako se u kontinuitetu susreće sa problemom ilegalnog prevoza sa libijskih obala, na moru je uočeno deset gumenjaka, samo što su stigle dve barke sa oko stotinu imigranata na ostrvo Lampeduza stigla je i treća sa 37 osoba u malu luku u unutrašnjosti ostrva. Žrtve su u tom neregularnom i haotičnom putovanju neminovne, tako se dogodilo i sa jednom barkom koja je počela da tone a koju je uočio ribar ali kasno, nastradalo je 67 osoba a spašeno njih 30 u libijskom zalivu.

 

I takav priliv imigranata nije evidentan samo sa libijskih obala sve je prisutniji fenomen polazaka sa libijskih obala ka Tunisu i potom ka Italiji, tako je obalska straža iz grada Đerba u Tunisu priskočila u pomoć jer su se našlo u nevolji 43 osobe, a krenuli su tim putem prema Italiji, među njima su Etiopljani, Eritrejci, Somalijci.

Više je nego alarmantan još jedan podatak kojeg je objavilo italijansko Ministarstvo Unutrašnjih poslova: samo u nekoliko poslednjih meseci došlo je do ogromnog porasta protoka migranata iz Tunisa, sa datumom njih 2557 nalazi se u Italiji, iskrcali su se ilegalno na italijanske obale.

 

Italija odaje zahvalnost Tunisu za nastojanje u obuzdavanju takvog protoka i traži se urgentno intenzifikovanje bilateralnih odnosa između dve zemlje radi suzbijanja ovog fenomena, jer ne postoji bilo kakav razlog da se tim licima koja mogu da zatraže politički azil on i dodeli, kako inače prozilazi iz izveštaja tuniskog ambasadora u Italiji o njihovim zahtevima. Radiće se intenzivno na primeni pravila za isporučuvanje takvih lica matičnoj državi.

BONUS VIDEO: Najdramatičniji kadrovi. Evo šta se juče dešavalo u Jerkoviću

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi