ZA RASKOŠNU TRPEZU Tradicionalni jelovnik za Đurđevdan: Proslavite slavu bogato!

Veliki broj vernika u ponedeljak, 6. maja, proslaviće krsnu slavu Đurđevdan.

Slavski kolač krsna slava
Foto: Profimedia

U pitanju je jedan od velikih praznika, a mi vam donosimo predlog trpeze koja će ulepšati vašu slavsku gozbu i oduševiti sve goste!

Da počnemo od najvažnijeg i najosnovnijeg - kolač, žito, sveća i vino obavezni su na stolu, sve drugo je stvar izbora i mogućnosti. Pogledajte OVDE recept za najukusniju domaći hleb.

 

Veče uoči Đurđevdana ili rano ujutro na sam praznik, domaćica kuće treba da umesi slavski kolač od čistog pšeničnog brašna, u koji se dodaje malo bogojavljenske i vodice osvećene pred slavu.

Recept za slavski kolač:

Potrebno je: 400 ml svežeg mleka;1 kocka (42 g) kvasca; 3 kašike šećera; 1 kašika soli; 2 jaja + belance od trećeg; 1 kašičica sirćeta; 3 kašike ulja; oko 1 kg brašna, može i više; maslac - za premazivanje; susam.

Priprema: Prvo aktivirajte kvasac, pa zatim umutite jaja sa preostalim mlekom i dodajte prosejanom brašnu. Zamesite srednje tvrde testo, pa ostavite da naraste. Testo podelite na 5 lopti i svaku razvijte u koru u obliku kruga. Ređajte jednu na drugu, tako što svaku mažete maslacem, osim poslednje. Isecite ih na 8 dela osim sredine.

Jednu od kora isecite na 3 trake i napravite pletenicu, drugu koru isecite po sredini, pa krajeve okrenite ka njoj i savijte nadole. Ostavite pogaču da naraste, pa je premažite žumancetom, mlekom i uljem. Pecite na 160 stepeni oko 40 minuta.

Slavsko žito

Žito se sprema od čistog i otrebljenog zrna pšenice u čistoj vodi. Zatim se cedi i melje, a radi lepšeg ukusa, dodaju se mleveni orasi i mleveni šećer. Pogledajte OVDE recept za kolač od starog hleba.

Posle slavskog žita, gosti se dočekuju sa bogatom mezom na stolu. Pored suhomesnatih proizvoda predlažemo vam da napravite i poslužite i :

Ruska salata:

Potrebno je: 2-3 kuvana jaja; 1 krompir; 1 veća šargarepa; 3-4 kisela krastavčića; 100 gr graška; 1 crvena kisela paprika; 1 šolja od 100 ml majoneza; 1 kašika senfa; 1 kašika sirćeta iz kiselih krastavčića; 100 gr suvog vrata ili belog mesa piletina; soli.

Priprema: Skuvati krompir, grašak, šargarepu .. Kad se ohladi iseckati na sitne kockice. U činiju staviti kuvano povrće, kuvana seckana jaja, kuvan krompir, dodati seckanu papriku i krastavčice, kao i seckani suvi vrat. Dodati majonez, senf, soli kašiku sirćeta. Sve dobro izjednačiti i ostaviti u frižider da se dobro ohladi. Služiti uz pečenje ili kao prilog za drugo meso.

Ruska slata, salata, jelo
Foto: shutterstock

Pita sa sirom od gotovih kora:

Potrebno: 500 gr tankih kora; 30 gr kvasca; 250 ml mleka; 6 kašika brašna; 100 ml ulja; 200 gr sira; 200 gr kiselog mleka.

 

Priprema: Sir izdrobiti, dodati kiselo mleko. Kvasac potopiti u mleku, pa dodati ulje i brašno i sve dobro izjednačiti. Raširiti jednu koru na sto pa do nje dodati još jednu. Kore četkicom namazati sa mlekom, brašnom i kvascem, a izmrvljen sir poređati na dno kora. Malo saviti stranice pa uviti u tanku rolnicu. Malo je premazati uljem i uviti u krug. Pogledajte OVDE recept za salamu od čokolade.

Pleh podmazati uljem i staviti našu uvijaču u pleh. Tako uraditi do utroška materijala. Ako ostane još kašikom dodati odozgo na rolnice tj. naš burek.

Rernu uključite na 200 stepeni C i pecite oko 40 min.

Pita s mesom
Foto: Profimedia

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi