SVAKA ČETVRTA ŽENA U SRBIJI IZLAŽE SE RIZIKU Iznenadna smrt kod male dece u direktnoj je vezi sa ovom užasnom navikom u trudnoći!

Nikotin koji dospeva u utrobu majke koja je trudna može da ošteti moždane ćelije bebe koje pomažu u kontroli jezika

Trudnica, trudna žena, trudnoća
 Foto: Shutterstock, ilustracija

Najnovija studija koja je sprovedena na Univerzitetu u Arizoni tvrdi da nikotin koji dospeva u utrobu majke koja je trudna može da ošteti moždane ćelije bebe koje pomažu u kontroli jezika.

Oštećenje može da bude takvo da beba previše sporo pomera svoj jezik, pa tako on može da blokira unos kiseonika u telo tokom spavanja što može da dovede do iznenadne smrti deteta.

 

U utrobi majke bebe imaju male pauze pri disanju, pre nego što se jezik ne pokrene i izazove ponovni udisaj.

Prema mišljenju naučnika nikotin iz cigareta izaziva potencijalni mehanizam zbog kojeg deca imaju prestanke disanja tokom spavanja, koje može da dovede do iznenadne smrti (SIDS).

ČUVAJTE SE VETRA! Košava može biti pogubna po srčane bolesnike!

Cigarete Ostavljanje cigareta pušenja
Foto: Shutterstock

Istraživanje se vršilo na novorođenim pacovima koji su bili izloženi nikotinu u majčinoj utrobi zbog kojeg su razvili sindrom hipoglosalnih neurona koji mogu da budu faktor rizika za sindrom iznenadne smrti.

U normalnim okolnostima kada dođe do otežanog disanja zbog blokiranja nosa, ćelije mozga pomeraju jezik i otvaraju put kiseoniku kroz usta.

 

Kontrolna grupa pacova nije odgovorila ovom radnjim kada im je bio blokiran primaran put udisanja kiseonika u odnosu na grupu životinja koja je reagovala očekivano, a nije bila izložena delovanju nikotina u majčinoj utobi.

Prema poslednjim podacima u Srbiji puši svaka četvrta žena i svaki treći muškarac.

 

BONUS VIDEO:

Doktorka Vesna Ognjenović otkriva istinu o botoksu, hijaluronu, biopolimeru

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi