MINISTARSTVO ZDRAVLJA UPOZORAVA Srbi na internetu masovno kupuju otrove! Svaki drug lek je lažan!

Zabrinjavajući podaci Ministarstva zdravlja o prodaji proizvoda van apoteka. Trenutno se najčešće kopiraju citostatici, antibiotici i antidepresivi. Na preparatima za potenciju ili mršavljenje zarada odlična

Lekovi
Foto: Profimedia

Polovina lekova koji se kupuju na internetu je falsifikovana i potencijalno toksična. Ništa manje opasne nisu ni kopije suplementa, dok i originalni proizvodi, poput vitamina i preparata za jačanje mišića, prolaze samo minimalne kontrole i provere.

 


Upozoravaju ovo u Ministarstvu zdravlja Srbije i ukazuju na to da bi nedavno potpisana Konvencija Saveta Evrope trebalo da ubrza proceduru otkrivanja kopija lekova na tržištu. Količina i vrsta lekova na crnom tržištu (internet, prodaja preko oglasa, flajera...) menja se iz godine u godinu.

- Trenutno se najviše falsifikuju lekovi za potenciju, citostatici, antibiotici i antidepresivi - kažu u Ministarstvu. - Od suplemenata, to su proizvodi za potenciju i za mršavljenje.

Profesor dr Slobodan Janković, farmakolog u Kliničko-bolničkom centru Kragujevac, kaže, za "Novosti", da legalni suplementi ne prolaze ni deseti deo kontrole koju prolaze lekovi, zbog čega je njihov kvalitet neproveren. Prema njegovim rečima, proteklih deset godina u Srbiji je bilo slučajeva da suplementi nisu imali aktivnu supstancu, ali se nije dešavalo da sadrže opasne sastojke.

LEK PREPUN MINERALA Izlečite bol u kolenu žumancetom na sasvim prirodan način! (RECEPT)

Dom zdravlja, lekar, doktor, čekaonica
Foto: Alo/Rajko Ristić

SAMO NA ZVANIČNOJ STRANICI

- NIJE svaka prodaja lekova putem interneta nelegalna, i mnogi poznati distributeri nude ovu mogućnost. Ipak, u Srbiji još ne postoji sistem ovlašćene distribucije lekova preko interneta - kaže prof. Mikov. - Kupovina je relativno sigurna ukoliko lekove naručujete preko sajtova poznatih i registrovanih apoteka, ali mnogi pacijenti ne umeju da prepoznaju da li se radi o zvaničnoj ili lažnoj internet-stranici.

- U inostranstvu mogu da se kupe proizvodi za mršavljenje koji sadrže veliku koncentraciju biljaka - kaže prof. dr Janković. - Njima se dodaju supstance koje suzbijaju apetit. One mogu da budu toksične ukoliko se koriste u većim količinama. Jedna od njih je biljka kava iz Afrike, koja se negde koristi u dozama većim od dozvoljenih.

NE POSTIŽEMO NIŠTA AKO GA JEDEMO NA POGREŠAN NAČIN Beli luk se koristi za prevenciju raka, a evo kako uništavamo sva njegova zdrava svojstva!

Vreme, sunčano, Knez Mihailova
Foto: Alo!/ Masanori Jošida

Profesor dr Momir Mikov, sa katedre za farmakologiju i toksikologiju Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, kaže, za "Novosti", da proizvodi za potenciju donose visoke profite i brzo se prodaju. Rizik od falsifikovanja leka postoji u svim fazama - od proizvodnje i transporta do prodaje na malo.

- Najveći broj falsifikata u Srbiju dolazi iz inostranstva, jer se nikome ne isplati da se bavi proizvodnjom ovde, za malo tržište naše zemlje - kaže prof. Mikov. - Kupuju se preko interneta, flajera, oglasa, preuzimaju brzom poštom i plaćaju karticom.

Dešava se da falsifikat sadrži pogrešne supstance, koje pripadaju potpuno drugoj grupi lekova.

- Ove supstance mogu da budu toksične - kaže prof. Mikov. - Najčešći slučaj je da lek izgleda kao original i spolja i iznutra, ali da ne sadrži aktivne supstance. Čak i kada lek sadrži supstancu koja je navedena na kutiji, ali u duplo manjoj dozi, to se takođe ubraja u falsifikat.

 

Pojedine kopije otkrivene su nakon što su pacijenti primetili da je dejstvo leka drugačije nego što je bilo na početku uzimanja terapije.

- Požale se da lek ima drugačiju boju ili im više ne pomaže kao što je bio slučaj sa prethodnom kutijom - govori Prof. Mikov. - Na kraju se ispostavi da je reč o falsifikatu. To je važno otkriti pre nego što dođe do rizika od zdravstvenih problema, kao što su srčane smetnje.

Informacije o potencijalnim lažnim lekovima ubuduće će se još brže razmenjivati, nakon što je početkom ovog meseca potpisana Konvencije Saveta Evrope. Ulaskom u ovaj sistem, dobijaju se brzi podaci o lancu falsifikata u svetu.

ODLIČAN PROBIOTIK, UKUSNA ZIMNICA Kisele krastavčiće obožavamo kao salatu, a malo ko zna koliko su dobri za naše zdravlje!

Lekar, bolnica, doktor, pregled
Foto: Shutterstock, ilustracija

BEZBEDNOST KOD NAS

U IZVEŠTAJU Svetske zdravstvene organizacije navodi se da je višegodišnja provera potvrdila da se Srbija svrstava među 50 najrazvijenijih zemalja po bezbednosti, kvalitetu i svim neophodnim regulativama u oblasti lekova. Srbija je prvi put učestvovala u ovakvom ocenjivanju i proveravanju i jedina je zemlja u regionu koja je dobila dobru ocenu.

U FRANCUSKOJ UMRLO 2.000

NAKON više od 10 godina, narednih dana trebalo bi da počne suđenje protiv farmaceutske kompanije i regulatorne agencije u Francuskoj zbog korišćenja tableta za mršavljenje za koje se pretpostavlja da su ubile 2.000 ljudi, dok su mnogima prouzrokovale teške bolesti.

Poremećaj koji dosta ljudi ima, a da toga nisu ni svesni! Saznajte da li patite od SAP-a i kako da se izlečite

AUTOR: Telegraf/M.M. DATUM I VREME: 11.10.2019. 09:00 - 11.10.2019. 11:59 SAP svake jeseni pogađa ogroman broj ljudi. Foto: Masanori Jošida/Alo! Poznat vam je onaj osećaj kada se ujutru probudite, pogledate kroz prozor i istog momenta poželite da se vratite u krevet i prespavate do proleća? Nemate volje ni da se umijete, ni skuvate kafu...

 

BONUS VIDEO:

Kako se pravilno našminkati za 5 minuta

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi