NAPRAVITE DOMAĆI AJVAR U STANU Pecite paprike iako živite u gradu! Uz samo par koraka imaćete savršenu zimnicu

Bilo da ste se odlučili za vikend s prijateljima u prirodi ili da odete kod rođaka na selo, nipošto nemojte paliti vatru na terasi, makar ove zime ostali bez ajvara.

Crvene paprike
Foto: Shutterstock

Pre nekoliko godina, na Novom Beogradu, u bloku 44, izbio je požar. Na sreću sve se završilo bez povređenih, i bez veće materijalne štete.

Kako je naknadno utvrđeno, uzrok požara bio je pečenje paprika na terasi. Možda jeste čudno, ali zašto bi neko, pitamo se, palio vatru na terasi?

 

Za pravi ukus ajvara potreban je dim

Za ajvar ima raznih recepata, neko ga pravi s plavim patlidžanom, neko ga melje, neko cepa, ali svako prvo mora da ispeče paprike. Moramo se složiti oko toga da je za onaj pravi ukus ajvara potreban dim. Paprike nije dovoljno samo ispeći, one se moraju ispeći na vatri, i dobro nadimiti. Ukoliko ne živite u kući s dvorištem ovo može biti problem, jer osim ako vam komšije nisu Indijanci, koji bi eventualno razumeli vaše dimne signale, logorska vatra na terasi definitivno nije dobra ideja.

PROVERENO NAJBOLJI RECEPT Napravite najukusniji ajvar ikada, bolje od ovoga nema!

Zimnica domaća Turšija Mešana kisela salata
 Foto: Shutterstock

Postoje neka pravila ponašanja i važe za sve

Možda zato što se jednostavno nema novca za kvalitetan domaći ajvar, ljudi po starom, dobrom običaju, ''uzmu papriku u svoje ruke'', pa makar na terasi. Iako Beograd jeste urbana sredina, kad je građanska svest u pitanju, primećuje se nedostatak jasne, urbane ideologije. Neretko se dešava da, samo malo izvan strogog centra grada, neko ''okrene'' prase ispred zgrade.

PRIRODNO REŠENJE ZA SVE VAŠE PROBLEME Ruski recept za lek koji razbija ugruške i sprečava pojavu tromba!

Nađite zgodno mesto za roštilj

Pečenje paprika i pravljenje ajvara može biti zabavno. Možete jedan jesenji vikend pretvoriti u izlet na Adi Ciganliji, Košutnjaku, ili kod prijatelja koji ima dvorište i, uz roštilj, baciti na vatru i paprike. Kada su paprike pečene, i pritom dobro nadimljene, sledi najteži deo posla, koji je svakako lakše obaviti u društvu, ljuštenje. Ostatak poduhvata možete nastaviti i kod kuće, bez straha da će se vaš, ili stan vašeg komšije, zapaliti.

 

Postoji rešenje

Ako pravite lučane paprike ili vam treba neka manja količina pečenih paprika, možete ih ispeći na ringli ili u rerni. Dovoljno je preko ringle, ili rešetke u rerni, staviti aluminijumsku foliju, koju ćete posle pečenja, zajedno sa ostacima paprike koja se za nju zalepila, baciti u kantu za đubre. U rernu bi trebalo staviti i pleh ispod rešetke, jer će iz paprika, tokom pečenja, curiti voda.

Evo kako da od JEDNE kašičice dnevno vaš imunitet biće OSNAŽEN!

AUTOR: Lepaisrećna/M.M. DATUM I VREME: 17.08.2019. 09:00 Sa samo jednom kašičicom ovog napitka dnevno, ojačaćete imunitet organizma... Foto: Shutterstock, ilustracija Sastojci: AUTOR: Telegraf/M.M. DATUM I VREME: 11.08.2019. 12:00 Koje poteze treba izbegavati dok vežbamo Foto: Shutterstock Džilijan Majkls, slavni lični trener i bivši trener fitnesa, u nemačkoj TV emisiji "Najveći gubitnik", rekla je da mnogi ljudi prave greške u teretani, od kojih pojedine mogu dovesti do povreda.

 

BONUS VIDEO:

Modni saveti Suzane Perić

 

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi